foto: Lielbritānijas Aizsardzības ministrija
Briti pirmo reizi sekmīgi ar lāzeru notriec lidojošus mērķus
Lāzera šāviens.
Pasaulē
2024. gada 19. janvāris, 21:55

Briti pirmo reizi sekmīgi ar lāzeru notriec lidojošus mērķus

Jauns.lv/LETA

Pirmo reizi izmēģinājumos Apvienotās Karalistes armija ir trāpījusi gaisa mērķos, izmantojot “DragonFire” liela darbības rādiusa lāzera enerģētikas ieroču sistēmu, ziņoja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Testi tika veikti izmēģinājumu poligonā Skotijā. “DragonFire” diapazons ir klasificēts, paziņoja Lielbritānijas militārais departaments, norādot tikai to, ka komplekss var sasniegt "jebkuru redzamu mērķi".

Kā vēsta laikraksts “Times”, lāzeri no dažādām pozīcijām un vairāku kilometru attālumiem iznīcinājuši tuvojošos bezpilota lidaparātus.

Ministrija arī norāda, ka sistēma ir pietiekami precīza, lai trāpītu 1 mārciņas monētu (2,3 centimetru diametrā) no viena kilometra attāluma.

Departaments aprēķināja, ka viena lāzera šāviena izmaksas ir mazākas par 10 mārciņām (apmēram 13 USD). Salīdzinājumam, vienas “Sea Viper” raķetes, ar kuru britu iznīcinātājs “Diamond” trāpīja Jemenas hutu pozīcijām un bezpilota lidaparātiem Sarkanajā jūrā, izmaksas ir aptuveni viens miljons mārciņu (1,3 miljoni ASV dolāru).

foto: Lielbritānijas Aizsardzības ministrija
Lāzeriekārta.

Pārbaudes bija “svarīgs solis” ceļā uz lāzertehnoloģiju ieviešanu ieročos, norāda briti. Apvienotās Karalistes armija un jūras spēki apsver iespēju izmantot ieroci pretgaisa aizsardzībai, teikts paziņojumā. Aizsardzības ministrs Grants Šaps sacīja, ka tehnoloģija varētu samazināt "atkarību no dārgas munīcijas ".

Lāzerieroču izstrāde notiek laikā, kad bruņotos konfliktos arvien vairāk tiek izmantoti bezpilota lidaparāti, kuru notriekšana ar raķetēm ir pārāk dārga, atzīmē BBC News. ASV flote jau ir uzstādījusi lāzersistēmas vairākiem iznīcinātājiem, taču vēl nav ziņojusi par to izmantošanu kaujā.

2018. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par Krievijas lāzeru kompleksa “Peresvet” izveidi. Pēc Krievijas Aizsardzības ministrijas datiem, tajā pašā gadā “Peresvet” sāka izmēģināt kaujas pienākumus. Pagaidām informācija par Peresvet īpašībām nav izpausta.