Pasaulē
2024. gada 15. janvārī, 07:09

Ekstremāla situācija! Lava sāk aprīt mājas Islandes pilsētā Grindavīkā

Jauns.lv/LETA

Vulkāna izvirdumā Islandē lava svētdien sasniegusi Grindavīku, kuras 4000 iedzīvotāji pirms tam tika steidzami evakuēti.

Ekstremāla situācija! Lava sāk aprīt mājas Islande...

Islandes sabiedriskās raidorganizācijas RUV no gaisa uzņemtajā video redzams, kā no lavas aizdegas ēkas Grindavīkā.

Šis Islandē ir piektais vulkāna izvirdums divu gadu laikā, un iepriekšējais notika 18.decembrī tajā pašā reģionā, kas atrodas uz dienvidrietumiem no galvaspilsētas Reikjavīkas.

Jau ziņots, ka sestdien vulkāniskās aktivitātes dēļ Grindavīkas iedzīvotājiem tika dots rīkojums evakuēties līdz pirmdienas vakaram, taču, svētdien sākoties izvirdumam, tika veikta steidzama evakuācija.

Zemestrīču dēļ grindavīkieši iedzīvotāji tika evakuēti arī novembrī.

Islandē atrodas 33 aktīvas vulkānu sistēmas.

Pēc svētdienas naktī notikušā kārtējā vulkāna izvirduma netālu Grindavikas ciema, lavas straumes ir sasniegušas pilsētas nomali un dažviet spējušas izlauzties cauri aizsargvalnim. Islandes varas iestādes pēdējo nedēļu laikā ir uzcēlušas zemes un akmeņu barjeras, lai mēģinātu novērst lavas nokļūšanu Grindavikā, kas atrodas aptuveni 40 km uz dienvidrietumiem no galvaspilsētas Reikjavīkas, taču pēdējā izvirdumā lava ir iekļuvusi pilsētā cauri aizsargvalnim.

Vulkāna izvirdums Islandē. 2024

Islandē atkal dots rīkojums evakuēties visiem Grindavīkas pilsētas iedzīvotājiem, jo palielinājusies vulkāna aktivitāte. Visiem 4000 iedzīvotājiem Grindavīka jāpamet līdz pirmdienas ...

Islandes Civilās aizsardzības dienesta pārstāvis Vidirs Reinisons sacīja, ka svētdien notikušais izvirdums saglabāsies atmiņā ilgu laiku un, visticamāk, ir sākums šādu notikumu ķēdei.

Islandes prezidents Gudni Jouhannessons aicināja islandiešus atbalstīt Grindavīkas iedzīvotājus un nepadoties.

Vulkāna izvirdums sākās svētdien plkst.7.57 (plkst.9.57 pēc Latvijas laika), kad lava sāka izplūst no plaisas zemē pāris simts metrus no Grindavīkas. Pāris stundas vēlāk plaisas garums bija palielinājies līdz aptuveni kilometram un no tās plūda kvēlojošas oranžas lavas strūklas. Lava izplūda gan no plaisas, gan vulkāna.

Ap pusdienlaiku zeme atvērās arī Grindavīkas ziemeļu piepilsētā, un lavas plūsma sasniedza pilsētu, aizdedzinot vismaz divas ēkas.

Islandē uz dienvidiem no galvaspilsētas Reikjavīkas pirmdienas vakarā sākās vulkāna izvirdums, kas šodien plešas plašumā, radot zemē četrus kilometrus garu ugunīgu plaisu. Attēlu autors ar drona palīdzību varējis iemūžināt vulkāna izvirdumu no tāda attāluma, kur cilvēkam ar kameru atrasties būtu ārkārtīgi bīstami, pat neiespējami lavas augstās temperastūras dēļ. Savukārt ar dronu uzņemti video pat tieši no izvirduma krātera, un redzams kā vulkāna izvirdumā apkārt dronam gaisā paceļas lavas fragmenti.

Vulkāna izvirdums Islandē. Kadri no drona

Islandē uz dienvidiem no galvaspilsētas Reikjavīkas pirmdienas vakarā sākās vulkāna izvirdums, kas šodien plešas plašumā, radot zemē četrus kilometrus garu ...

Grindavīkas ciems ar apmēram 4000 iedzīvotājiem atrodas aptuveni trīs kilometrus uz dienvidrietumiem no rajona, kur piektdien tika reģistrētas zemestrīces. Ir plāni šī ciema evakuācijai izvirduma gadījumā. Piektdienas vakarā divas stipras zemestrīces bija jūtamas arī 40 kilometrus attālajā Reikjavīkā, kā arī lielā daļā no valsts dienvidu piekrastes. Saskaņā ar Islandes Meteoroloģijas biroja sākotnējiem datiem spēcīgākās zemestrīces stiprums bija 5,2 magnitūdas. Policija piektdien slēdza ceļu uz Grindavīku, jo pazemes grūdieni tam nodarīja bojājumus. Reikjanesas pussalā kopš oktobra beigām ir reģistrēti 24 000 pazemes grūdienu.

Vulkāna izvirduma vēstneši Islandē

Grindavīkas ciems ar apmēram 4000 iedzīvotājiem atrodas aptuveni trīs kilometrus uz dienvidrietumiem no rajona, kur piektdien tika reģistrētas zemestrīces. Ir ...

Tēmas