foto: AFP/Scanpix
Par Francijas ārlietu ministru iecelts jaunā premjera bijušais dzīvesbiedrs
Jaunais Francijas ārlietu ministrs Stefans Sežurnē
Pasaulē
2024. gada 11. janvāris, 23:35

Par Francijas ārlietu ministru iecelts jaunā premjera bijušais dzīvesbiedrs

Jauns.lv

Par Francijas ārlietu ministru iecelts 38 gadus vecais Stefans Sežurnē, kurš līdz pagājušajam gadam bija jaunieceltā Francijas premjerministra Gabriela Atāla dzīvesbiedrs.

Sežurnē ir Francijas prezidenta Emanuela Makrona dibinātās partijas “Renesanse” ģenerālsekretārs, un savā jaunajā amatā nomaina Katrinu Kolonnu, kura bija ārlietu ministre kopš 2022. gada maija. Viņš ir vienīgais būtiskais jaunums Atāla veidotajā valdībā.

Kaut gan tiek ziņots, ka Sežurnē un Atāls bija partnerattiecībās jau kopš 2015. gada, Attāls par tām publiski paziņoja 2018. gadā, kad 29 gadu vecumā kļuva par jaunāko valdības locekli Piektās republikas vēsturē.

Abi nekad nav publiski apstiprinājuši savu šķiršanos, taču pērnā gada oktobra deklarācijā, kas augsta ranga amatpersonām ir jāiesniedz interešu konflikta novēršanai Attāls paziņoja, ka viņam nav partnera, vēsta “Associated Press”. Savukārt “Politico” vēsta, ka Sežurnē ir slavens ar savas privātās dzīves aizsardzību, un nav komentējis savu attiecību statusu.

Jauns.lv jau ziņoja, ka 9. janvārī par Francijas jauno premjerministru kļuva 34 gadus vecais izglītības ministrs Gabriels Atāls. 34 gadus vecais Atāls kļuvis par Francijas jaunāko un pirmo atklāti homoseksuālo valdības vadītāju.

Makrons iepriekšējā vakarā pieņēma 62 gadus vecās Elizabetes Bornes demisiju, kura premjera amatā nostrādāja nepilnus divus gadus. Bornes demisija tiek skaidrota ar politiskajām pretišķībām valdošajā partijā, ko izsaukusi nesenā stingrā imigrācijas likuma pieņemšana.