foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Putina palīgs paredz “Mercedes” bankrotu
Krievijas diktatora palīgs Maksims Oreškins.
Pasaulē
2023. gada 27. decembris, 10:10

Putina palīgs paredz “Mercedes” bankrotu

Jauns.lv

Krievijas diktatora palīgs Maksims Oreškins paziņojis, ka “Mercedes” un BMW līdz ar aiziešanu no Krievijas pēc kāda laika var izbeigt pastāvēt.

“Tagad mēs daudz runājam par to, ka Ķīnas autobūve pārņem Krievijas tirgu. Bet tas notiek ne tikai Krievijā. Ķīna kļuvusi par automobiļu eksportētāju numur viens pasaulē. Es nebrīnīšos, ja pēc desmit gadiem tādas kompānijas kā “Mercedes” un BMW piederēs vēsturei,” intervijā izdevumam “Ekspert” klāsta Oreškins.

Vienlaikus viņš izteicies, ka Vācijas auto var palikt kā zīmoli, bet līdzīgi kā “Volvo”, kas pārdots Ķīnai, un vairs nebūs uzskatāmi par Eiropas spēkratiem. Pēc Oreškina visā nopietnībā paustā, tiem “tagad nav ne noieta tirgus, ne priekšrocības tehnoloģijās, kas bija vēl pirms pieciem līdz desmit gadiem”.

Tikmēr pašas Krievijas autobūvnieki kopē Ķīnas modeļus, un, piemēram, jaunie “moskviči” drīzāk būtu saucami par “pekiniešiem”. 2022. gada beigās no 14 Krievijā pieejamiem auto zīmoliem tikai trīs bija pašu ražojumi, pārējie no Ķīnas.

2024. gadā Ķīna plāno aizņemt 80% Krievijas tirgus un pārdot 1,2 miljonus auto. Tikmēr krievu autobraucēji žēlojas par ķīniešu kvalitāti. “Otkritije Avto” aptaujā 61% noradīja, ka Ķīnas auto ir tikai daļēji pielāgotas Krievijas klimatam, un 19% ir pārliecināti, ka Krievijas ziemu tie neizturēs.

Neraugoties uz sankcijām, krievi var tikt pie vācu auto. BMW, “Volkswagen”, “Mercedes” un “Porsche” šogad krasi palielināja auto un rezerves daļu piegādes Vidusāzijas un Aizkaukāza valstīm, no kurienes tās nonāk Krievijā.

Vienlaikus noliktavas Krievijā pārpildījuši Ķīnas ražotie kravas auto – vairāk nekā 11 000 autofurgonu un 6500 pašizkrāvēju, kamēr mēnesī var pārdot attiecīgi ap 900 un 1200. Noliktavās “uzkrājas” arī ķīniešu vieglie auto – novembra beigās apmēram 175 000.