Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Itālijas valdība vēršas pret Jēzus izdzīšanu no skolām
foto: Shutterstock
Šādas leļļu ainiņas ir izplatītas Itālijas skolās, taču daļa “progresīvo spēku” uzskata, ka Jēzus dzimšanas atainojums aizvaino kristietībai nepiederošo jūtas.
Pasaulē

Itālijas valdība vēršas pret Jēzus izdzīšanu no skolām

Jauns.lv

Itālijas valdība aizvadīto Ziemassvētku priekšvakarā nākusi klajā ar ierosmi pielikt punktu praksei, kad skolas atsakās no Ziemassvētku simbolikas un uzvedumiem, iztopot izkropļotai multikulturālisma idejai.

Itālijas valdība vēršas pret Jēzus izdzīšanu no sk...

Premjere Džordža Meloni uzsver, ka tā ir vēršanās pret nacionālajām vērtībām. Viņas partijas “Itālijas brāļi” senatoru iesniegtais likumprojekts paredz sodus mācību iestāžu vadītājiem un skolotājiem, kas, neraugoties uz vecāku vai audzēkņu lūgumiem, aizliedz Ziemassvētku kristīgos simbolus – lelles, kas ataino Jēzus dzimšanu. Šādas instalācijas ir izplatītas visā katoliskajā Eiropā.

Senatore Lavīnija Menuni norāda, ka jau vairākus gadus dažas skolas aizliedz šīs ainiņas vai pārvērš Ziemassvētkus pa “ziemas svinībām”, lai neaizvainotu citu reliģiju ticīgo jūtas”.

Likumprojekts paredz, ka skolas nevarēs pretoties vecāku vai skolēnu vēlmei svinēt Ziemassvētkus un Lieldienas kristīgā garā, rīkojot atbilstošas izrādes, koncertus, izveidojot minētās ainas.

Kreisās partijas un skolu arodbiedrības jau sacēlušas traci. Partijas “Plus Eiropa” sekretārs Rikardo Magi ietvītojis, ka šis priekšlikums “aizskars visus ticīgos, kā arī ir nekonstitucionāls, jo ir pretrunā ticības brīvībai”.

Nacionālās skolu direktoru asociācijas prezidents Atilio Frata paziņojis, ka sākumā valdības priekšlikumu uzskatījis par joku. Viņaprāt, šāda iecere tikai novērš uzmanību no reālām problēmām skolās un valstī.

Izglītības darbinieku federācijas vadītāja Džanna Frakasi norāda uz skolu autonomijas principu un valsts izglītības sekulāro raksturu – šķirtību no baznīcas.

Premjere Meloni atgādina, ka katolicisms ir viņas identitātes pamatā, ko nevienam neatņemt. 2019. gadā viņa sacīja: “Es esmu Džordža, es esmu sieviete, māte, itāliete, kristiete. Neviens man to neatņems.”

Jāpiebilst, ka musulmaņi nenoliedz Jēzu un godā viņu kā vienu no praviešiem, taču neatzīst viņa dievišķo izcelsmi, proti, neuzskata par Dieva dēlu – tā ir galvenā atšķirība. Stingrākas līnijas piekritēji iestājas pret cilvēku un dzīvnieku atveidošanu mākslā.