foto: Shutterstock
Noskaidrotas Eiropas valstis, kurās iedzīvotāji jūtas vislaimīgākie; Latvija topa apakšā
Pasaulē
2023. gada 19. decembris, 13:40

Noskaidrotas Eiropas valstis, kurās iedzīvotāji jūtas vislaimīgākie; Latvija topa apakšā

Jauns.lv

Eurostat apgalvo, ka pagājušajā gadā "ES iedzīvotāji kopumā bija diezgan apmierināti ar savu dzīvi". Jaunie ES statistikas aģentūras dati liecina, ka Austrija ir laimīgākā valsts 27 dalībvalstu blokā.

Statistikas biroja ikgadējā publikācijā par "dzīves kvalitātes rādītājiem", kas balstīta uz dalībvalstīs veiktajām aptaujām, Austrija ieguva 7,9 punktus no 10.

Polija, Somija un Rumānija ierindojās kopvērtējuma otrajā vietā, iegūstot 7,7 punktus no 10. Savukārt Bulgārija, kas bija vienīgā valsts, kuras kopējais apmierinātības ar dzīvi indekss bija zemāks par 6 punktiem (5,6), ieguva viszemāko vērtējumu.

Eurostat paziņoja, ka tā publikācijas mērķis ir "atspoguļot Eiropas iedzīvotāju subjektīvās labklājības tendences", norādot, ka "ES iedzīvotāji kopumā ir diezgan apmierināti ar savu dzīvi.

Aptaujas respondentu vispārējo apmierinātību ar dzīvi ietekmēja tādi faktori kā izglītības līmenis, ģimenes un finansiālā stabilitāte, nevis tikai labklājība.

"Interesanti atzīmēt, ka dažas valstis, kas nesenā pagātnē bija saistītas ar zemu ienākumu līmeni, piemēram, Rumānija un Polija, ir starp tām valstīm, kurās apmierinātība ar dzīvi ir visaugstākā," norāda Eurostat.

Vācija tika atzīta par vienu no nelaimīgākajām valstīm aptaujā, apsteidzot tikai Bulgāriju ar rezultātu 6,5 punkti. Pagājušā gada 2021. gada rādītājos tā ieguva 7,1 punktu.

Lai gan pētījumā nav norādīts iemesls, kāpēc samazinājies Vācijas iedzīvotāju vispārējais apmierinātības ar dzīvi līmenis, tas šķiet saskanīgs ar citām aptaujām, kas atspoguļo valsts iedzīvotāju noskaņojuma kritumu.

Latvija laimīgāko Eiropas valstu topā ierindota ceturtajā vietā no beigām, aiz sevis atstājot vien Grieķiju, Vāciju un Bulgāriju.