Pasaulē
2023. gada 13. decembris, 10:52

VIDEO: turku deputāts sola Izraēlai ar Allāha dusmām, taču pēc mirkļa notiek negaidītais

Jauns.lv

Pavisam negaidīti beigusies kāda deputāta uzruna Turcijas parlamentā, nosodot Izraēlu un solot tai “Allāha dusmas”.

53 gadus vecais islāmistu partijas “Saadet” deputāts Hasans Bitmezs uzstājās Turcijas parlamentā, asi nosodot Izraēlas ofensīvu pret palestīniešu teroristu organizāciju “Hamas” un draudot tai ar Dieva sodu. Uzrunas noslēgumā viņš teica, ka “iespējams, mēs varam noslēpties no savas sirdsapziņas, taču ne no vēstures” un piedraudēja ebreju valstij: “Pat ja jūs izbēgsiet no vēstures mokām, jūs neizbēgsiet no Allāha dusmām!”

Tikko deputāts pabeidza savu sakāmo, viņš saļima pie tribīnes.

Turcijas veselības ministrs Fahretins Kodža paziņoja, ka sirdslēkmi piedzīvojušais deputāts ir slimnīcā “ārkārtīgi kritiskā un nopietnā stāvoklī”.

Kaut gan Turcija bijusi viena no tām musulmaņu valstīm, kas uztur ciešas attiecības ar Izraēlu, par spīti daudzām domstarpībām,Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ir krasi nostājies “Hamas” pusē kopš palestīniešu teroristu iebrukuma Izraēlā 7. oktobrī, kad apmēram triju tūkstošu teroristu grupa nogalināja apmēram 1200 izraēliešu un aizveda uz Gazas joslu 240 ķīlniekus, no kuriem 140 joprojām ir gūstā, vēsta “The Times of Israel”. “Hamas” iebrukums izraisīja Izraēlas atbildes triecienus Gazai un iebrukumu šajā teritorijā, kas turpinās joprojām.

Pagājušajā nedēļā Erdogans atkārtoja, ka “Hamas” nav teroristi, un brīdināja Izraēlu, ka tā maksās “ļoti bargu cenu”, ja tā mēģinās likvidēt hamasiešus, kuri slēpjas Turcijā. Šāds brīdinājums pausts pēc tam, kad atklātībā nonāca Izraēlas “Shin Bet” drošības dienesta vadītāja teiktais, ka Izraēla ir apņēmības pilna nogalināt “Hamas” līderus “jebkurā vietā” pasaulē, ieskaitot “Libānu, Turciju, Kataru”. Jāpiebilst, ka Katarā dzīvo “Hamas” politiskā spārna vadītājs Ismails Hanija.