Pasaulē
2023. gada 11. decembris, 12:04

Šonakt pazudīs viena no spožākajām zvaigznēm. Kur varēs to noskatīties?

Jauns.lv

Šonakt miljoniem Zemes iedzīvotāju varēs redzēt ļoti retu parādību — asteroīds izraisīs vienas no naksnīgās debess spožākajām zvaigznēm Betelgeizes aptumsumu. Tiesa, šis aptumsums ilgs ne vairāk kā 15 sekundes.

Paredzams, ka to varēs redzēt šaurā joslā, sākot no Tadžikistānas, Armēnijas, tālāk Turcijā, Grieķijā, Itālijā, Spānijā, ASV Floridas štatā un visbeidzot dažos Meksikas rajonos, vēsta phys.org.

Zinātnieki nav pārliecināti, vai šis aptumsums būs pilnīgs vai daļējs, taču, visticamāk, radītais efekts būs “uguns gredzens”.

Asteroīda Leonas garums ir apmēram 80 kilometri, bet platums — 55 kilometri. Tas atrodas galvenajā asteroīdu joslā starp Marsu un Jupiteru.

Betelgeize ir devītā spožākā zvaigzne pie debesīm nakts laikā un otra spožākā zvaigzne Oriona zvaigznājā pēc Rīgela. Tās redzamais spožums variē starp 0,2 un 1,2. Betelgeize tiek klasificēta kā sarkanais pārmilzis un tā ir viena no lielākajām pašlaik zināmajām zvaigznēm. Tā atrodas apmēram 640 gaismas gadu attālumā no Saules sistēmas. Betelgeize ir tūkstošiem reižu spožāka par Sauli un apmēram 700 reizes lielāka. Ja tā būtu Saules vietā, tās robeža sniegtos tālāk par Jupitera orbītu, norāda ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA).

Zinātnieki prognozē, ka tuvāko 100 tūkstošu gadu laikā Betelgeize ar varenu sprādzienu pārvērtīsies par supernovu.
 

Tēmas