Pasaulē
2023. gada 25. novembris, 13:20

FOTO: Zelenskis un Rinkēvičs Ukrainā piemin Holodomora upurus

Jauns.lv / LETA

Ukrainā sestdien tiek pieminēta Holodomora piemiņas diena. Padomju varas mākslīgi uzturētais bads bija viens no pasaules vēsturē briesmīgākajiem cilvēka izraisītajiem masu iznīcināšanas gadījumiem. Ukrainā uz Holodomora piemiņas pasākumiem ieradušās vairāku valstu augstas amatpersonas, arī Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča darba vizīte Ukrainā. 25.11.2023.

gallery icon

"Viņi centās mūs pazemot, nogurdināt un iznīcināt. Viņiem neizdevās. Viņi gribēja noslēpt patiesību no mums un slēpt briesmīgos noziegumus. Viņiem neizdevās. Viņi gribēja sajaukt, maldināt un likt mums zaudēt ticību, aizmirst un tādējādi piedot. Viņiem neizdevās. Un šodien ar dziļām skumjām un cieņu mēs godinām miljoniem mūsu cilvēku — miljoniem bada upuru — piemiņu," Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis rakstīja platformā "X", kas iepriekš bija "Twitter".

foto: REUTERS/SCANPIX

"Ļaunums netika apturēts. Grēki netika izpirkti. Mēs to šobrīd pārtraucam. Ukraina izturēs. Ukraina neizgaisīs. Ukraina saglabās sevi un patiesību," viņš uzsvēra.

Naktī pirms Holomodora piemiņas dienas Krievija uz Ukrainu palaida vairāk nekā 70 kaujas bezpilota lidaparātu "Shahed", ko Zelenskis raksturoja kā teroraktu.

"Krievija uz Ukrainu palaida ap 70 "Shahed" droniem tieši Holodomora genocīda piemiņas dienas priekšvakarā. Apzināts terorisms. Tieši šajā laikā. Krievijas vadība lepojas ar savām spējām nogalināt cilvēkus," Zelenskis

"Mēs strādājam, lai stiprinātu savu pretgaisa aizsardzību un apvienotu pasauli cīņā pret Krievijas teroru. Teroristu valsts ir jāsakauj un jāsauc pie atbildības par pastrādāto," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Ukrainā uz Holodomora piemiņas pasākumiem ieradušās vairāku valstu augstas amatpersonas.

foto: Valsts prezidenta kanceleja / Ilmārs Znotiņš

Viņu vidū ir arī Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš vizītes laikā Ukrainā piedalīsies Holodomora 90.gadadienas atceres pasākumos un Starptautiskajā Pārtikas drošības samitā. Rinkēviča sociālajos tīklos publicētā informācija liecina, ka arī Latvijas prezidents naktī devās uz patvertni gaisa trauksmes dēļ.

foto: Valsts prezidenta kanceleja / Ilmārs Znotiņš

Kijivā sestdien cita starpā uzturas Šveices prezidents Alēns Bersē, Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte, Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons.

Padomju diktatora Josifa Staļina 1932. un 1933.gadā Ukrainā mākslīgi izraisītajā masveida badā tika nogalināti līdz pat desmit miljoniem cilvēku.

Padomju varas mākslīgi uzturētais bads bija viens no pasaules vēsturē briesmīgākajiem cilvēka izraisītajiem masu iznīcināšanas gadījumiem.

Ukraiņi, kas 20.gadsimtā trīs reizes bija pakļauti masu badam - 1921.-1923., 1932.-1933., un 1946.-1947.gadā -, Holodomora upurus piemin novembra ceturtajā sestdienā, aizdedzot sveces.

Postošākais no badiem bija 1932.-1933.gadā notikušais, kuru līdz šim apmēram 30 pasaules valstis ir atzinušas par genocīdu pret ukraiņu tautu.

55 Apvienoto Nāciju Organizācijas dalībvalstis ir parakstījušas Ukrainas ierosināto deklarāciju par 90.gadadienu kopš 1932.-1933.gada Holodomoru Ukrainā.