foto: IMAGO/SNA
Aviācijas izstādē Dubaijā Krievija piedzīvo izgāšanos
Krievijas gaisa akrobātu, sauktu par “Russkije Vitjazi”, triki nepalīdzēja pārdot nevienu iznīcinātāju “Sukhoi Su-30SM”.
Pasaulē
2023. gada 22. novembris, 04:52

Aviācijas izstādē Dubaijā Krievija piedzīvo izgāšanos

Jauns.lv

Tuvajos Austrumos lielākā aviācijas un kosmosa nozares izstāde “Airshow 2023” Dubaijā beigusies ar izgāšanos Krievijai – koncerns “Rosoboroneksport” nav noslēdzis nevienu līgumu.

Izstādē no 13. līdz 17. novembrim pulcējās vadošie civilās un kara aviācijas tehnikas ražotāji. Iepriekšējā reizē 2021. gadā Krievija noslēdza darījumus par 1,3 miljardiem ASV dolāru, 2017. gadā par desmit miljardiem.

Uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem krievi brauca ar lielām cerībām, līdzi vedot 250 bruņojuma un tehnikas paraugu, to vidū iznīcinātājus Su-35S, helikopterus, tipa gaiss-gaiss raķetes, zenītraķešu sistēmas, spārnotās raķetes X-69.

“Rosoboroneksport” vadītājs Aleksandrs Mihejevs jau pirmajā dienā aicināja potenciālos klientus nebaidīties no sankcijām, kuru dēļ korporācijai bloķēti dolāru norēķini. “Mēs jau sen strādājam bez SWIFT, bez dolāra un eiro,” klāstīja Mihejevs.

“Rosteh” ģenerāldirektora vietnieks Vladimirs Artjakovs slavēja krievu ieročus kā vienus no izcilākajiem pasaulē, kam labākā reklāma esot redzama “kaujas laukos” Ukrainā. Tomēr gruvešos pārvērstās Ukrainas pilsētas klausītājus nepārliecināja.

Turklāt Krievijas ekspozīcija bija izlikta krietni nomaļus no pasaules līderiem, piemēram, “Lockheed Martin”, “Boeing” un “Airbus”, kam, pēc “Reuters” ziņām, izdevies noslēgt līgumus par 67 miljardiem dolāru. “Mūs nolika attālu, aiz pamatpaviljona robežām,” “Reuters” žēlojas kāds krievu ierēdnis.

Krievijas ieroču eksports krītas pēdējos piecus gadus. No 2018. līdz 2022. gadam tā daļa pasaules tirgū no 22% samazinājusies līdz 16%, vērtē Stokholmas Miera problēmu pētniecības institūts. Jau nākamgad Krievija var zaudēt otra lielākā bruņojuma eksportētāja vietu.

Ar pagājušā gada beigās pasūtītajām 84 lidmašīnām Krievija 16 reizes atpaliek no ASV un zaudē arī Francijai (210 lidmašīnas), Dienvidkorejai (136), Itālijai (115). Krievijai pasūtīti pieci kara kuģi, kamēr Vācijai 29, Lielbritānijai 26, Ķīnai 22. Ar 444 pasūtītajiem tankiem Krievija atpaliek no ASV (634) un divtik no Dienvidkorejas (990).