foto: ekrānuzņēmums no video
"CIP aģenti šāva uz iedzīvotājiem" Krievijas propagandists klaji melo par 1991. gada notikumiem Viļņā
Pats Gjiedrjus Grabausks (pa vidu) sevi sauc par "disidentu" un no Lietuvas uz Krieviju aizlaidās vēl 2020. gadā.
Pasaulē
2023. gada 16. novembris, 05:36

"CIP aģenti šāva uz iedzīvotājiem" Krievijas propagandists klaji melo par 1991. gada notikumiem Viļņā

Jauns.lv

Nepatiesību un alternatīvu vēstures, politikas sazvērestības teoriju maratonā, ko Krievijā sauc par "11. Baltijas tautiešu forumu" startējuši ne vien Latvijas, bet arī Igaunijas un Lietuvas propagandisti, kuri jau labu laiku dzīvo Krievijā.

Šajā propagandistu sanāksmē Sanktpēterburgā, kas noritēja no 8. līdz 11. novembrim, uzstājies arī kādreiz Lietuvā dzīvojis žurnālists Giedrjus Grabausks.

Viņš klātesošos "apgaismojis" par to, kā tad patiesībā Lietuva atguva neatkarību no PSRS un ko šī Baltijas valsts no tās ieguvusi.

Grabausks šajā pasākumā atkārtoja jau gadu desmitiem vecos izdomājumus par ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) provokāciju, kura esot būtiski vairojusi tautas naidu pret PSRS varas iestādēm.

Pēc viņa teiktā, 1990. gadā ar "Lietuvas neatkarības atjaunošanu nodarbojās CIP aģenti". Saskaņā ar šo melīgo teoriju tieši viņi kļuva par krāsainās revolūcijas un 1991. gada janvāra notikumu aizsācējiem.

“Tad [1991. gada janvārī] CIP veica rupju provokāciju – no dzīvojamo māju jumtiem kaujinieki nogalināja 14 cilvēkus. Tajā mēģināja apsūdzēt padomju militārpersonas,” forumā apgalvoja Grabausks.

Pēcāk Krievijā mītošais propagandists sūdzējās par to, ka pēc neatkarības iegūšanas Lietuva izvēlējusies rusofobisku politikas kursu, kas to "ved tieši uz bezdibeni".

Lieki piebilst, ka netrūkst pierādījumu tam, ka pret civiliedzīvotājiem 1991. gada janvāra notikumos ar militāru spēku noziedzīgi un letāli vērsās PSRS.

Togad, naktī uz 13. janvāri PSRS karaspēka vienības ar militāro kaujas tehniku iebrauca neapbruņotu cilvēku pūlī, kuri aizstāvēja tobrīd svarīgo Viļņas televīzijas torni no nonākšanas okupantu nagos.

PSRS militāristi atklāja uguni uz civiliedzīvotājiem. Tika nogalināti 14 cilvēki, bija simtiem ievainoto.

Pats Giedrjus Grabausks sevi sauc par "disidentu" un no Lietuvas uz Krieviju aizlaidās vēl 2020. gadā.

Viņš vadījis partiju "Sociālistiskā tautas fronte" pēc tam kad par tās iepriekšējo līderi, bijušo Viļņas vicemēru Aļģirdu Palecki kritusi aizdomu ēna par spiegošanu Krievijas labā.

Paleckis pēcāk, kā zināms, arī notiesāts par šo noziegumu. Viņam atbalstu izteikuši arī Latvijas prokrieviskie politiķi no "Latvijas krievu savienības".

Pirms vairākiem gadiem Paleckis tika notiesāts arī par to pašu sazvērestības teoriju, kuru nu izplatīt turpina Grabausks Krievijā - kādā radio intervijā viņš nepatiesi apgalvoja, ka 1991. gada 13. janvārī Viļņā "savējie šāva uz savējiem".

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".