Pasaulē
2023. gada 10. novembris, 14:42

Robotsuns Losandželosā palīdz aizturēt noziedznieku

Jauns.lv

ASV Losandželosas pilsētas policijai ir neparasts darbinieks, kurš palīdz aizturēt noziedzniekus. Tas ir robotsuns, kurš savu noderīgumu apliecināja pavisam nesen, palīdzot aizturēt bruņotu autobusa pasažieri.

8. novembra rītā Losandželosas policija saņēma zvanu par bruņotu vīrieti nakts reisa autobusā. Pasažieris par bīstamo pasažieri informēja autobusa vadītāju, kurš apturēja autobusu Holivudā, izsauca policiju un izlaida visus pasažierus, kamēr apbruņotais vīrietis aizmidzis palika autobusā. Notikuma vietā ieradās ātrās reaģēšanas grupa un, lai izvairītos no iespējamas apšaudes, iesūtīja autobusā “Boston Dynamics” izgatavoto robotsuni, kurš sniedza informāciju par situāciju salonā. Robotsuns ziņoja likumargiem, ka vīrietis joprojām guļ, vēsta “The Los Angeles Times”.

“Beigu beigās puisis pamodās, izkāpa no autobusa, un policisti varēja ar viņu parunāt un apcietināt turpmākai nopratināšanai,” žurnālistiem paziņoja policiste Melisa Oana. Izrādījās, ka vīrietis bija bruņots ar pneimatisku pistoli.

Robotsuņi tiek izmantoti ne tikai aizdomās turēto aizturēšanai, bet arī glābšanas operācijās arī citās ASV pilsētās, piemēram, Ņujorkā.

Maijā Losandželosā tika nolemts piešķirt vietējai policijai vienu 280 tūkstošus dolāru (apmēram 262 tūkstoši eiro) vērtu robotsuni. Par “Spotu” iesauktais robotsuns parasti piedalās specvienību operācijās.

Robotu izmantošana policijas darbā izraisīja sabiedrības pretestību, kad šo jautājumu pirmo reizi Kalifornijā izskatīja pagājušajā gadā. 

Sākotnēji bija paredzēts, ka roboti ekstremālā situācijā varētu nogalināt aizdomās turētās personas. Pēc vētrainas kritikas saņemšanas Sanfrancisko Uzraudzības padome atkārtotajā balsojumā vienbalsīgi nolēma pagaidām atteikties no robotu-slepkavu ieviešanas un nodeva sākotnējo priekšlikumu atkārtotai izskatīšanai komitejā.

Priekšlikuma aizstāvji uzskata, ka robotu izmantošanas iespēja var būt vislabākais un reizēm vienīgais veids, kā rīkoties terora aktu vai masu slepkavību gadījumos, kad uzbrucēji lieto šaujamieročus. Piedāvātajā variantā Sanfrancisko policija būtu drīkstējusi pielietot robotus, lai likvidētu aizdomās turētos, kad pastāv mierīgo iedzīvotāju vai policijas darbinieku dzīvības apdraudējums un policisti nav spējuši draudus novērst citādā veidā. Savukārt kritiķi uzskata, ka pastāv pārāk daudz ētisku un praktisku problēmu, ļaujot policijai cilvēku nogalināšanai izmantot robotus, turklāt jau tā policisti nogalina pārāk daudz cilvēku, lai viņiem dotu vēl papildu iespējas.

Pirmo reizi aizdomās turētā nogalināšanai roboti ASV tika izmantoti 2016. gadā apšaudes laikā Dalasā, kad tika nogalināti pieci policisti, bet vēl deviņi tika ievainoti. Pēc nesekmīgām pārrunām aizdomās turētais Mika Džonsons tika nogalināts ar robota nogādātu spridzekli C-4. Dalasas slaktiņš bija asiņainākais uzbrukums ASV tiesībsargiem kopš 1932. gada 2. janvāra, kad brāļi Pols, Harijs un Dženings Jangi Misūri štata Bruklinā nogalināja sešus policistus.