foto: picture alliance / SVEN SIMON
Austrija apsver jauna līguma slēgšanu par Krievijas gāzes piegādi
Haidahas gāzes krātuvi.
Pasaulē
2023. gada 3. novembris, 11:41

Austrija apsver jauna līguma slēgšanu par Krievijas gāzes piegādi

Jauns.lv

Nav skaidrs, vai Austrija no 2025. gada varēs pati izmantot Ukrainas cauruļvadu. Eiropas Savienība ir vairākkārt kritizējusi Alpu republiku par atkarību no enerģijas piegādēm no Maskavas.

Tiek ziņots, ka Austrija apsver iespēju apiet Ukrainai paredzēto Krievijas gāzes tranzīta pārtraukšanu, lai nodrošinātu piegādes nākotnē. Saskaņā ar šo plānu Austrija pati pasūtītu Krievijas gāzi un transportētu to pa Ukrainas cauruļvadu.

Tas notiktu neatkarīgi no piegādes līguma ar Ukrainas uzņēmumu Naftogaz termiņa beigām, kā norāda Austrijas enerģētikas regulators.

"Fiziskais cauruļvads joprojām ir pieejams, kas nozīmē, ka gāze joprojām var plūst, tikai ar citiem līgumpartneriem," Euronews sacīja Austrijas regulatora "E-Control" direktors Alfonss Hābers. Saskaņā ar šo plānu Austrija pati pasūtītu Krievijas gāzi un transportētu to pa Ukrainas cauruļvadu.

Tas notiktu neatkarīgi no piegādes līguma ar Ukrainas uzņēmumu Naftogaz termiņa beigām, kā norāda Austrijas enerģētikas regulators.

"Fiziskais cauruļvads joprojām ir pieejams, kas nozīmē, ka gāze joprojām var plūst, tikai ar citiem līgumpartneriem," Euronews sacīja Austrijas regulatora "E-Control" direktors Alfons Hābers.

"Ja tagad kāds Eiropas tirgus dalībnieks nāk un saka, ka vēlas rezervēt cauruļvadu gāzes transportēšanai šeit, tad starp Naftogaz un Gazprom nav tiešu līgumattiecību, tātad jaunie nosacījumi ir izpildīti."

Naftogaz atteicās sniegt interviju, bet paziņojumā Euronews norādīja, ka tam "nav ne nodoma, ne iniciatīvas pagarināt spēkā esošo piegādes līgumu no 2025. gada. Atbalstīt Krieviju, iegādājoties Krievijas gāzi kara laikā, ir absurds."

Nav skaidrs, vai Austrija no 2025. gada pati varēs izmantot Ukrainas cauruļvadu. Eiropas Savienība ir vairākkārt kritizējusi Alpu republiku par atkarību no enerģijas piegādēm no Maskavas.

Lai aizstātu Krievijas gāzi no Austrumiem, Austrija nākotnē vēlas importēt gāzi no Rietumiem. Šim nolūkam ir nepieciešama cauruļvada būvniecība uz Vāciju, kas vēl nav uzsākta un tiks pabeigta tikai 2027. gadā - divus gadus par vēlu. Šīs nolaidības dēļ Austrija varētu arī turpmāk būt atkarīga no Krievijas un Ukrainas.