foto: NOAA Satellites
Zinātnieki atzīst savu kļūdu – Saules aktivitāte prognozēta nepareizi, mēs tuvojamies “sprādzienbīstamam saules aktivitātes maksimumam”
Saule.
Pasaulē
2023. gada 1. novembris, 18:25

Zinātnieki atzīst savu kļūdu – Saules aktivitāte prognozēta nepareizi, mēs tuvojamies “sprādzienbīstamam saules aktivitātes maksimumam”

Jauns.lv

ASV Nacionālās atmosfēras un okeāna administrācijas (NOAA) kosmosa laikapstākļu prognozēšanas centrs ir izlaidis "pārskatītu prognozi" pašreizējam saules ciklam, kurā teikts, ka gaidāmais saules maksimums iestāsies ātrāk un būs aktīvāks, nekā tika sākotnēji prognozēts, ziņo “Live Science”.

Zinātnieki, kas prognozē saules laikapstākļus, beidzot ir atzinuši, ka viņu prognozes par pašreizējo saules ciklu bijušas tālu no patiesības. Pētnieki tagad saka, ka mēs strauji tuvojamies sprādzienbīstamam saules aktivitātes maksimumam. Saules maksimums, iespējams, skars spēcīgāk un ātrāk, nekā prognozēts.

Saule pastāvīgi mainās. Aptuveni ik pēc 11 gadiem mūsu mājas zvaigzne mainās no salīdzinoša klusuma perioda, kas pazīstams kā Saules minimums, līdz Saules aktivitātes maksimumam, kas pazīstams kā Saules maksimums, kad tumši plankumi pārklāj zvaigzni, un bieži beidzas kā spēcīgas magnētiskās vētras.

Pašreizējais Saules cikls, proti “Saules cikls 25”, oficiāli sākās 2019. gada sākumā. NOAA Kosmosa laikapstākļu prognozēšanas centra ekspertu grupa prognozēja, ka Saules 25. cikls, visticamāk, sasniegs maksimumu kādā brīdī 2025. gadā.

Tomēr citi saules zinātnieki drīz saprata, ka Saule neseko SWPC prognozēm. Un šī gada jūnijā “Live Science” atklāja, ka Saules aktivitāte ir pieaugusi ātrāk, nekā gaidīts, un sarunās ar vairākiem ekspertiem noskaidroja, ka zvaigzne savu aktivitātes maksimumu, visticamāk, sasniegs pirms 2024. gada beigām. 

25. oktobrī NOAA beidzot izdeva "pārskatītu prognozi " Saules ciklam 25 un atzina, ka tās sākotnējie aprēķini "vairs nav pietiekami uzticami”, piemēram, privātajiem kosmosa izpētes un satelītu uzņēmumiem. Jaunajā atjauninājumā teikts, ka "Saules aktivitāte palielināsies ātrāk un sasniegs augstāku līmeni", nekā sākotnēji prognozēts, un, ka saules maksimums, iespējams, sāksies no nākamā gada janvāra līdz oktobrim.

Vairākas pazīmes šogad atklāja, ka Saules maksimums sasniegs ātrāk un būs aktīvāks, nekā gaidīts, ir masīvi X klases uzliesmojumi, polārblāzmas parādīšanās zemākos platuma grādos, temperatūras paaugstināšanās atmosfēras augšējos slāņos, kā arī gaismas svītru parādīšanās, kas pazīstama kā gaisa mirdzums.

Saules aktivitāte var radīt traucējumus uz Zemes – magnētiskās vētras var izraisīt radio pārtraukumus, sabojāt elektroenerģijas infrastruktūru, apstarot aviolīniju pasažierus un astronautus, kā arī izsist no ierindas GPS un interneta satelītus, no kuriem daži var pat nekontrolēti nokrist uz Zemes

Tēmas