Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: pēc Baltkrievijas čekas vadītāja draudiem Kijivā steidzami evakuē divas slimnīcas, tostarp bērnu slimnīcu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms stundas
Odiozais "dāņu zoofilu bordeļu" speciālists Krievijas Valsts domē ir sašutis, ka krievu jaunieši negrib mirt par dzimteni

Krievijas Valsts domes deputāts Aleksejs Žuravļovs, kurš parasti atmasko Rietumu izvirtību un savulaik izcēlās ar stāstu par legalizēto bruņurupuču izvarošanu Dānijā, nesaprot, kādēļ gados jaunie Krieviajs iedzīvotāji neraujas uz fronti atdot savu dzīvību par dzimteni. Vajag pāraudzināt, uzskata Žuravļovs.

Pats viņš uz fronti neraujas, armijā nav dienējis.

pirms stundas
Okupantu gaļasmašīna darbībā

No Baškortostānas mobilizēto grupas 25 cilvēku sastāvā dzīvi palikuši veseli 3. Pārējie dzimtenē nokļūs tikai maisos un kastēs.

pirms 2 stundām
Lai papildinātu liegabalgaļas krājumus, Krievijas izmeklētāji vervē krimināllietās iesaistītās personas

Krievijas Izmeklēšanas komitejas un citu izmeklēšanas iestāžu darbinieki aktīvi piedāvā krimināllietās apsūdzētajiem iespēju karot Ukrainā, apmaiņā pret kriminālvajāšanas izbeigšanu. Tas gan neattiecas uz personām, kuras tur aizdomās par pedofiliju, terorismu, diversijām, valsts nodevību un dažiem citiem noziegumiem, vēsta "Kommersant".

Informēta persona laikrakstam izteikusies, ka šāda kārtība jau pastāv Krievijas sagrābtajos Ukrainas reģionos, kā arī Krievijas pierobežā, bet pakāpeniski to ieviesīs pārējā Krievijas teritorijā.

pirms 2 stundām
Hersonas iedzīvotājs Grigorijs Jančenko saņēmis "Zelta sirds" apbalvojumu par nepagurstošo savas armijas atbalstīšanu pat krievu okupācijas laikos

Par spīti invaliditātei, 77 gadus vecais Jančenko Ukrainas armijas vajadzībām savācis apmēram 8 miljonus hrivnu (190 tūkstoši eiro).

pirms 3 stundām
Krievijas Valsts domes deputāts aicina vervēt ukraiņu "mobilzācijas bēgļus", lai viņi karotu pret savējiem

Krievijas Valsts domes deputāts Konstantīna Zatuļins aicina vervēt okupantu rindās tos ukraiņus, kuri bēg no mobilizācijas Ukrainas armijā.

Propagandists Jevģēņijs Popovs tikmēr stāsta par "ukraiņu nacistu propagandu", ar ko izskalotas smadzenes Ukrainas iedzīvotājiem.

pirms 3 stundām
Krievijas propagandisti turpina stāstīt, ka nevis Krievija iebruka Ukrainā, bet Ukraina kopā ar "kolektīvajiem Rietumiem" uzbruka Krievijai

"Kremļa Gebelsa" Vladimira Solovjova raidījuma biežais viesis, nīstamajā Amerikā ērti iekārtojies "politologs" Dmitrijs Saimss stāsta par agresīvo Ukrainu un tās saimniekiem Rietumiem, kas uzbrukuši miermīlīgajai Krievijai.

pirms 4 stundām
Britu izlūki: krievu okupantu zaudējumi Ukrainā sasnieguši 450 000 cilvēku

Saskaņā ar Lielbritānijas izlūkdienestu aplēsēm kopš atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā Krievijas karaspēka kritušo un ievainoto skaits sasniedzis aptuveni 450 000, bet zaudētās bruņutehnikas vienību skaits pārsniedzis 10 000.

Žurnāls "UK Defence Journal" vēsta, ka bruņoto spēku valsts ministrs Leo Dočertijs, atbildot uz opozīcijā esošo leiboristu jautājumu par krievu zaudējumiem, informējis, ka kritušo un ievainoto skaits regulārā karaspēka vienībās sasniedzis aptuveni 450 000 cilvēku, bet vairāki desmiti tūkstoši krievu karavīru dezertējuši.

Viņš piebildis, ka zaudējumu lielums krievu algotņu bandās nav zināms.

Ministrs informējis, ka saskaņā ar britu rīcībā esošo informāciju Ukrainas armija iznīcinājusi vairāk nekā 10 000 krievu bruņutehnikas vienību, tajā skaitā apmēram 3000 smago tanku. Notriektas vismaz 109 lidmašīnas, 136 helikopteri un 346 bezpilota lidaparāti. Nogremdēti 23 dažādu tipu kuģi un iznīcinātas vairāk nekā 1500 artilērijas iekārtas.

pirms 4 stundām
Robežsardze: no Tisas upes izvilkti 2 vīriešu līķi

Ir bijuši vairāki ziņojumi par vīriešiem, kuri mēģina nelegāli bēgt no Ukrainas, peldot pāri Tisas upei.

Tisa ir viena no lielākajām upēm Centrāleiropā, Donavas pieteka. Tās izteka atrodas Ukrainā, netālu no Rahivas pilsētas.

Tisa plūst caur Ukrainas, Rumānijas, Slovākijas, Ungārijas un Serbijas teritoriju, un ietek Donavā.

pirms 5 stundām
No 1. novembra pavēstes par ierašanos uz Krievijas kara komisariātu būs elektroniskas

Tās tiks uzskatītas par izsniegtām septiņas dienas no nosūtīšanas brīža.

Elektroniskajā reģistrā būs visas ziņas par militāro uzskaiti un pilsoņiem, kas tai pakļauti, arī ziņas par pavēstu izsniegšanu. 

Bez Aizsardzības ministrijas pieeja reģistram būs arī Krievijas Federālajam drošības dienestam un citiem specdienestiem. Dati par pilsoņiem reģistrā būs jāpiegādā nodokļu dienestam un institūcijām, kas veic uzņēmēju un darījumu ar nekustamo īpašumu reģistrāciju.

pirms 5 stundām
Krievijas uzbrukumos Harkivas apgabalā ievainoti 2 civiliedzīvotāji

 Cietušie bija 36 gadus veca sieviete un 52 gadus vecs vīrietis. 

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".