Eiropas lielākā pilsēta var drīz palikt bez ūdens
Izžūstošā Turcijas ūdenskrātuve (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2023. gada 23. oktobris, 19:20

Eiropas lielākā pilsēta var drīz palikt bez ūdens

Jauns.lv

Ūdens krājumi Eiropas visapdzīvotākajā pilsētā Stambulā jau tagad ir niecīgi un var izsīkt pēc diviem mēnešiem, vēsta izdevums “Daily Sabah”.

Pašlaik megapoli apgādājušajās ūdenskrātuvēs ūdens līmenis ir pazeminājies līdz 20,6 procentiem, liecina Stambulas ūdens resursu un kanalizācijas pārvaldes dati. Ūdens līmenis Tahtali ūdenskrātuvē, kas nodrošina apmēram 40 procentus ūdens padevi, nokrities līdz zemākajam rādītājam pēdējo 14 gadu laikā.

Turklāt četrās pilsētu apgādājošās ūdenskrātuvēs ūdens apjoms ir samazinājies zem katastrofālā 10 procentu rādītāja, kas, pēc dažu ekspertu uzskata, var kaitēt iedzīvotājiem un ekosistēmai.

Kopš aprīļa ūdens krājumi samazinājušies no 48,5 līdz 20,6 procentiem un pašlaik nokritušies līdz 180 miljoniem kubikmetru, salīdzinot ar 868 miljonu kubikmetru maksimālo ietilpību.

Speciālisti ir aprēķinājuši, ka gadījumā, ja 16 miljonu pilsēta turpinās ik dienas patērēt 3,1 miljonu kubikmetru ūdens, bet nokrišņu daudzums būtiski nepalielināsies, tad pēc diviem mēnešiem ūdens krājumi izsīks.

Pašlaik būtiska Turcijas daļa cieš no ilgstoša sausuma. Piemēram, populārā tūristu kūrortpilsēta Bodruma nesen pārtrauca ūdens ņemšanu no divām galvenajām ūdenskrātuvēm, kur ūdens apjoms nokritās līdz pat 8 procentu līmenim, un ūdeni nākas iedzīvotājiem piegādāt ar automašīnām.