Pasaulē
2023. gada 12. oktobris, 15:02

Situācija Avdijivkā: krievi uzbrūk no visām pusēm un šauj ar visu, kas viņiem ir

Jauns.lv

Krievu okupanti turpina uzbrukt pozīcijām ap Avdijivku, bet ukraiņu aizstāvjiem izdodas atvairīt visus ienaidnieka uzbrukumus, norāda Avdijivkas pilsētas militārās administrācijas vadītājs Vitālijs Barabašs.

"Situācija ir ļoti saspringta. Jau trešo dienu ienaidnieks nepārtrauc uzbrukt pozīcijām ap pilsētu. Šauj gan pa pozīcijām, gan pilsētu, ar visu, kas viņiem ir. Simtiem apšaudes pa pozīcijām, desmitiem pa pilsētu," viņš teica.

Barabašs teica, ka krievi izmanto lielgabalu artilēriju un mīnmetējus. Viņi arī veic ļoti lielu skaitu raķešu triecienu.

Vakar vien pilsētā reģistrēti vairāk nekā 20 raķešu triecieni. No vakardienas līdz rītam uz Avdijivku tika izšautas 12 vadāmas aviobumbas. Ienaidnieku uzbrukumu dēļ pilsētā ir ievērojami postījumi.

Pēc Barabaša teiktā, krievi visvairāk cenšas trāpīt pilsētas daudzstāvu ēkās. Vakar gāja bojā kāds vietējais iedzīvotājs. Iepriekš, pēc kaimiņu stāstītā, zem drupām atradušies divi pilsētnieki. Runa ir par vecu vīrieti un sievieti. Ievainoti arī četri civiliedzīvotāji.

"Iebrucēji nāk no visām pusēm. Viņu ir daudz. Bet mēs redzam visus šīs viltus ziņas, kas it kā "iegājuši Avdijivkā" un "ieņēmuši noteiktas pozīcijas pie koksa rūpnīcas". Tā nav taisnība. Viss tiek kontrolēts. Visi ienaidnieka uzbrukumi tika atvairīti trīs dienu laikā," apliecināja Avdijivkas administrācijas vadītājs.

foto: Ekrānuzņēmums
Dzīvi palikušie okupanti mēģina aizrāpot tālāk no degošās bruņutehnikas.

Uz jautājumu, vai situācija ļauj izgābt cilvēkus no gruvešiem, viņš atbildēja: "Diemžēl nē."

"Šodien notikušas jau 30 apšaudes. Glābējiem nav reāli piekļūt ar tehniku vai fiziski tur atrasties. Nu, pieņemsim, ka 9 stāvu ēka (vakardienas trieciena rezultātā - red. ) ir sabrucis līdz 1. stāvam. Nav reāli atrasties tur un veikt reālus darbus šādos apstākļos," viņš piebilda.

Cik cilvēku ir palikuši Avdijivkā

Barabašs atzīmēja, ka iedzīvotāji galvenokārt atrodas daudzstāvu namu pagrabos un savu privātmāju pagrabos.

"Šorīt pilsētā palikuši 1622 cilvēki. Neskatoties uz ļoti sarežģīto situāciju, vakar izdevās evakuēties 5 cilvēkiem," viņš sacīja.

Vai cilvēkiem ir iespējams piegādāt ūdeni un pārtiku?

Pēc Barabaša teiktā, pilsētā ir rezerve. Tomēr trīs saasinājuma dienu laikā pagaidām pilsētā neko nepiegādā, jo patāv draudi drošībai.

Situācija Avdijivkā

Pēdējās dienās Krievijas militārpersonas ir ievērojami pastiprinājušas ofensīvas operācijas ap Avdijivku.

Tā lielākā okupantu ofensīva pret Avdijivku kopš pilna mēroga kara sākuma. Krievi cenšas aplenkt pilsētu.

Ukrainas bruņotie spēki uzskata, ka tādā veidā iebrucēji vēlas gūt vismaz kaut kādu nozīmīgu "uzvaru" un lauzt kaujas gaitu.