foto: REUTERS/SCANPIX
ASV regulators tiesā vēlas panākt, ka Maskam jāliecina par "Twitter" pārņemšanu
Īlons Masks.
Pasaulē
2023. gada 6. oktobris, 10:26

ASV regulators tiesā vēlas panākt, ka Maskam jāliecina par "Twitter" pārņemšanu

Jauns.lv/LETA

Vērtspapīru un biržu komisija (SEC) vērsusies tiesā, lai panāktu, ka miljardierim Īlonam Maskam ir pienākums liecināt izmeklēšanā saistībā ar darījumu, kurā viņš pārņēma sociālās saziņas platformu "Twitter", kas tagad pārdēvēta par "X".

SEC iesniegumā Sanfrancisko federālajā tiesā norādīja, ka Masks 15.septembrī neieradās sniegt liecību, lai gan SEC bija izdevusi izmeklēšanas pavēsti un tās saņemšanas laikā "X" īpašnieks iebildumus neesot izteicis.

Tomēr "divas dienas pirms plānotās liecības Masks īsi informēja SEC darbiniekus, ka neieradīsies", lasāms iesniegumā tiesā, kurā piebilsts, ka Masks mēģinājis atteikumu liecināt pamatot ar vairākiem iebildumiem, piemēram, pret Sanfrancisko kā piemērotu liecības sniegšanas vietu, lai gan "X" ir bāzēta Sanfrancisko.

Maska advokāts Alekss Spiro paziņoja, ka SEC jau vairākkārt ir uzklausījusi Maska liecības "šajā maldīgajā izmeklēšanā".

SEC sākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu faktus par platformas darbību arī laikā pirms to pērn pārņēma Masks un "Twitter" akcijas vēl tika kotētas biržā. Komisija norādīja, ka secinājumi neliecina, ka kāds būtu pārkāpis federālos vērtspapīru likumus.

"Tesla" un "SpaceX" īpašnieks Masks pērn oktobrī pabeidza 44 miljardus ASV dolāru vērto darījumu, kurā iegādājās "Twitter" un padarīja to par privātu uzņēmumu.

Pērn aprīlī viņš parakstīja vienošanos par "Twitter" iegādi, tomēr pēc tam centās no darījuma izstāties. Kompānija caur tiesu panāca, ka viņam ir jāievēro noslēgtais līgums un jāpabeidz darījums.

SEC pērn aprīlī sāka izmeklēšanu saistībā ar aizdomām, ka Masks neatklāja informāciju, ka ir iegādājies daudz "Twitter" akciju, tādējādi maldinot mazāka skaita akciju īpašniekus, kuri pārdeva akcijas par zemāku cenu.

Komisijas ceturtdien iesniegtajā prasībā tiesai nav detalizēti izklāstīts, par ko ir izmeklēšana, tomēr uzsvērts, ka SEC ir jāaizstāv investoru intereses un jāveic izmeklēšanas, kā arī Maskam neesot pamata nepakļauties izmeklēšanai.