foto: IMAGO/Silas Stein
Francija sāk dzīvnieku vakcināciju pret putnu gripu
Pīlēns.
Pasaulē
2023. gada 2. oktobris, 13:09

Francija sāk dzīvnieku vakcināciju pret putnu gripu

Jauns.lv

Francija pirmdien sāka vakcinēt pīles pret putnu gripu, lai mēģinātu apturēt vīrusu, kas nogalināja miljoniem putnu visā pasaulē, un šis solis pamudināja Amerikas Savienotās Valstis noteikt tirdzniecības ierobežojumus Francijas mājputnu gaļas importam.

Francija ir viena no valstīm, ko vissmagāk skārusi vēl nepieredzēta augsti patogēnās putnu gripas, ko dēvē par putnu gripu un kas pēdējos gados daudzviet pasaulē ir traucējusi mājputnu gaļas un olu piegādi un izraisījusi strauju cenu kāpumu.

Mājputnu saimju postījumi un bailes, ka vīruss varētu mutēt un kļūt par vīrusu, kas pārnēsājams uz cilvēkiem, pamudināja valdību uzsākt obligātu vakcinācijas kampaņu, kļūstot par pirmo mājputnu eksportētājvalsti, kas to darījusi.

Pirmdienas rītā Francijas dienvidrietumu reģiona Landes fermā Francijas lauksaimniecības ministra Marca Fesno klātbūtnē pirmās vakcīnas tika dotas pīlēm.

"Šis ir optimisma brīdis, mums ir sajūta, ka redzam gaismu tuneļa galā," žurnālistiem sacīja Fesno.

Kopumā gada laikā būs jāvakcinē vairāk nekā 60 miljoni pīļu, un kopējās izmaksas būs 96 miljoni eiro, no kuriem 85 % finansēs valsts, paziņojumā, kurā atzinīgi novērtēts šis solis, norāda pīļu un fois gras ražotāju grupa CIFOG.

"Šis vakcinācijas plāns ... ir pirmais pasaulē: tā mērķis ir aizsargāt visus saimniecībās audzētos putnus, un tam vajadzētu izbeigt dzīvnieku profilaktisko nokaušanu, ar ko neviens vairs nevēlas dzīvot," tā sacīja komiteja.

Arvien vairāk valdību apsver vakcinācijas iespējas, lai ierobežotu ļoti lipīgās putnu gripas izplatību. Tomēr tirdzniecības šķēršļi, ko var radīt šāda vakcinācija, ir likuši lielajiem mājputnu eksportētājiem nevēlēties vakcinēt savus putnus.

Amerikas Savienotās Valstis no 1. oktobra noteica ierobežojumus Francijas mājputnu gaļas importam, atsaucoties uz vīrusa ievazāšanas risku valstī.

Vakcinētiem putniem var nebūt infekcijas pazīmju, kas nozīmē, ka nav iespējams noteikt, vai vīruss ir ganāmpulkā, piektdien paziņoja ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA).

Neraugoties uz intensīvām sarunām, Japāna joprojām nevēlas pieņemt Francijas mājputnus pēc vakcinācijas, teica Fesno.

Putnu gripas vakcinācija Francijā sākotnēji attiecas tikai uz pīlēm, kuras ir visneaizsargātākās pret vīrusu un 2022. gadā veidoja tikai 8 % no kopējās Francijas mājputnu produkcijas.