foto: REUTERS/SCANPIX
Venecuēla atgūst kontroli pār cietumu, kurā ieslodzītie uzcēla peldbaseinu un restorānus
Venecuēlas valdība paziņo, ka ir pabeigusi pirmo posmu plānā par cietumu sistēmas kontroles atgūšanu, kas īstenots Aragvas cietumā, Tokronā, Venecuēlā.
Pasaulē
2023. gada 24. septembris, 20:42

Venecuēla atgūst kontroli pār cietumu, kurā ieslodzītie uzcēla peldbaseinu un restorānus

Jauns.lv

Venecuēlas valdība sestdien aicināja žurnālistus doties ekskursijā uz Tokoronas cietuma centru Aragvas štatā - dažas dienas pēc tam, kad drošības spēki atguva kontroli pār cietumu, kas ilgus gadus atradās bandu kontrolē.

Saskaņā ar Venecuēlas Informācijas ministrijas sniegto informāciju Tokoronas cietumu, kas ir viens no lielākajiem valstī, iepriekš tieši kontrolēja ieslodzītie, no kuriem daudzi bija ietekmīgās starptautiskās noziedzīgās bandas "Tren de Aragua" (Aragvas vilciens), kas nosaukta pēc štata, kurā atrodas Tokorona, vārdā.

Trešdien Venecuēlas drošības spēki, tostarp armija un Nacionālā gvarde, veica īpašu operāciju, kurā piedalījās vairāk nekā 11 000 cilvēku, lai atgūtu kontroli pār cietuma teritoriju.

Venecuēlas iekšlietu ministrs Remigio Ceballos paziņoja, ka operācija ir "pilnībā izdevusies". Sestdien mediju pārstāvju apskates laikā Ceballos paziņoja, ka drošības spēki pēc cietuma pārņemšanas ir aizturējuši 80 augsta ranga Tren de Aragua bandas locekļus.

Ceballos noliedza plašsaziņas līdzekļu ziņojumus, ka valdība pirms operācijas būtu risinājusi sarunas ar bandas līderiem.

"Mēs esam pilnībā likvidējuši tā sauktās "Tren de Aragua" vadošo grupu. Viņu vairs nav," viņš sacīja CNN.

Pēc operācijas tūkstošiem ieslodzīto tika pārvietoti uz citiem cietumiem, ziņo Venecuēlas Informācijas ministrija. Tomēr ieslodzīto radinieki apstrīd šos apgalvojumus, apgalvojot, ka kopš operācijas rīta viņi nav runājuši ar saviem tuviniekiem.

"Es neko neesmu dzirdējusi, kopš visa šī lieta sākās trešdien," sestdien CNN sacīja Klaribela Rojasa, kāda ieslodzītā māsa no Tocoron cietuma. "Es nācu vakar un šodien, un neviens neko nesaka."

Lai gan Venecuēlā nav nekas neparasts, ka cietumus pārvalda bandas, Tokoronas cietums bija bēdīgi slavens valsts iekšienē un pēdējos gados bija kļuvis par simbolu Venecuēlas valdības nespējai atgūt kontroli.