foto: AP/Scanpix
Krievija Robotines tuvumā nosūtījusi 10 tūkstošus desantnieku kā parastus kājniekus
Ukrainas 3. atsevišķās uzbrukuma brigādes karavīrs netālu no Bahmutas iet garām iznīcinātam Krievijas bruņutransportierim.
Pasaulē
2023. gada 18. septembris, 10:14

Krievija Robotines tuvumā nosūtījusi 10 tūkstošus desantnieku kā parastus kājniekus

Jauns.lv

Pēdējo divu nedēļu laikā Krievija, visticamāk, ir vēl vairāk pastiprinājusi grūtībās nonākušo 58. apvienoto ieroču armiju ar papildu gaisa desanta vienībām Orihivas virzienā Zaporižjas reģionā, vietnē "X" (agrāk "Twitter") vēsta Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Kā norādīts ziņojumā, kopumā vismaz pieci gaisa desanta pulki, kas sakomplektēti no 7. un 76. divīzijas, tagad, visticamāk, ir koncentrēti dažu kilometru attālumā no frontes līnijas ciema Robotines.

Pēc britu izlūkdienestu domām, šādiem spēkiem vajadzētu sastāvēt aptuveni no 10 tūkstošiem elites desantnieku pilnā sastāvā. Tomēr gandrīz visas vienības, visticamāk, ir kritiskā stāvoklī.

"Pašreizējo situāciju Gaisa desanta spēku vadība, visticamāk, uztvers kā ārkārtīgi neapmierinošu. Visa kara laikā Krievijas pavēlniecība centās atdzīvināt Gaisa desanta spēkus kā ļoti mobilus triecienspēkus uzbrukuma operācijām. Un atkal tie tiek izmantoti kā ierindas kājnieki, lai papildinātu novājinātos sauszemes spēkus," atzīmēja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukums

Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukums sākās jūnija sākumā. Šajā laikā bija iespējams atbrīvot apmēram desmit apdzīvotas vietas Melitopoles un Berdjanskas virzienos.

Kā norādīja aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara, kopš ofensīvas sākuma galvenajā virzienā, dienvidos, Ukrainas aizsardzības spēki ir atbrīvojuši jau 260 kvadrātkilometru teritorijas. Pēdējās nedēļas laikā tur atbrīvoti 5 kvadrātkilometri.

Kā norādīja Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas vadītājs Kirils Budanovs, pirmā aizsardzības līnija svarīgākajā dienvidu virzienā vietām jau ir pārrauta. Tas nozīmē, ka operāciju sauszemes koridora pārraušanai starp Krieviju un Krimu var pabeigt pirms ziemas iestāšanās.