foto: Kauno policija
Lietuvu satricinājis nebijis skandāls - mācībās sadzērušies policisti, iespējams, izvarojuši savu kolēģi virsnieci
Divi iereibuši policisti, pielietojot fizisku spēku un roku dzelžus, iespējams, izvarojuši savu kolēģi.
Pasaulē
2023. gada 31. augusts, 13:38

Lietuvu satricinājis nebijis skandāls - mācībās sadzērušies policisti, iespējams, izvarojuši savu kolēģi virsnieci

Jauns.lv

Lietuvas policiju un sabiedrību satricinājis nebijis skandāls - izskanējušas apsūdzības, ka pirms pāris nedēļām Kauņā notikušajās kriminālpolicijas darbinieku apmācībās, kas izmeklē smagākos noziegumus, divi policisti, iespējams, izvarojuši savu kolēģi, vēsta Lrytas.lt.

Uzreiz pēc apmācībām policijas virsniece paņēma atvaļinājumu un vēlāk iesniedza atlūgumu. Ar šādu informāciju atklātībā nācis Lietuvas Seima deputāts Remigijus Žemaitaitis, un pēc politiķa teiktā, nu jau bijusī policijas darbiniece šobrīd atrodas slimnīcā.

Lietuvas policijas vadība apstiprinājusi daļu no Seima deputāta sniegtās informācijas, taču iespējamās izvarošanas gadījumu noliedz, lai gan sola šo informāciju pārbaudīt policijas iekšienē. Savukārt Lietuvas policijas arodbiedrības vadītāja Roma Katiniene atzīst, ka policistu sabiedrība ir šokēta un, ja izrādīsies, ka apsūdzības ir patiesas, atbildība būtu jāuzņemas augstākajām policijas amatpesonām.

Lietuvas Kriminālpolicijas birojs Kauņā augusta sākumā organizēja simulācijas apmācības - mācības kriminālpolicijas darbiniekiem, kuri izmeklē smagākos noziegumus. Pēc šīm apmācībām vakarā amatpersonas rīkoja neformālu tikšanos. Tā laikā, kā informēja R. Žemaitaitis, divi iereibuši policisti, pielietojot fizisku spēku un roku dzelžus, iespējams, izvarojuši savu kolēģi. Politiķis norādīja, ka viņam par notikušo pastāstījuši policijas pārstāvji, kuri piedalījās šajā “neformālajā” pasākumā.

«Ar pašu virsnieci nesazinājos, jo man nav viņas kontaktu. Komunicēju ar cilvēkiem no viņas vides, tie, kas ar viņu strādāja un nav vienaldzīgi par notikušo, taču atturas atklāti runāt, jo zina, ka šo notikumu un skandālu var piesegt”, situāciju komentēja R. Žemaitaitis.

Kā norādīja deputāts, pēc notikušā cietusī virsniece darbā vairs neatgriezās. Pēc Žemaitaita teiktā, lai šis skandāls nekļūtu publisks, Lietuvas Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Arūnas Maskoliūnas un priekšnieka vietnieks Sauļus Briginas devās aprunāties ar cietušās virsnieces vecākiem.

“Tādas lietas, kā zināms, policijas vēsturē nav bijušas, ka pats priekšnieks, pats komandieris, ietu pie kāda vecākiem apjautāties, kā cietušajai klājas. Interesanti, kāpēc jābrauc 150 kilometrus uz citu pilsētu, lai runātu ar vecākiem?» prātoja R. Žemaitaitis. Pēc politiķa teiktā, cietusī sieviete slimnīcā atrodas vairāk nekā desmit dienas.

«Viņas draugi, kolēģi un paziņas vēlējās, lai šis stāsts tiktu publiskots. Viņi vairs nevar klusēt par notiekošo. Kopumā šajā sistēmā, acīmredzot, šis notikums ir tikai odziņa... Skaidrs, ka šodien Policijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldei ir daudz problēmu,” ir pārliecināts parlamentārietis. Policija to noliedz, taču sola informāciju pārbaudīt.

Savukārt policijas vadība R. Žemaitaiša publicēto informāciju sauc par nepatiesu. Lietuvas Kriminālpolicijas birojs Kauņā patiešām organizēja simulācijas apmācības kriminālpolicijas darbiniekiem, taču incidenti netika fiksēti ne mācību, ne atpūtas laikā. Tostarp policija nenoliedza informāciju, ka Lietuvas Kriminālpolicijas biroja priekšnieki pēc apmācībām sazinājušies ar cietušo policijas virsnieci virsnieku un viņas tuviniekiem. Policija neatklāj, par ko Lietuvas Kriminālpolicijas biroja priekšnieki runājuši ar virsnieciun viņas tuviniekiem, uzsverot, ka cenšas nosargāt darbinieces identitāti un reputāciju.

Policijas ģenerālkomisārs Renats Požėla saka, ka neko nezina par iespējamo incidentu. Viņš gan apstiprināja, ka virsniece patiešām lūgusi, lai viņu atbrīvo no darba, un priekšnieki, kuri devās uz viņas vecāku māju, esot mēģinājuši noskaidrot, kādi ir iemesli. Tā, pēc viņa teiktā, ir normāla prakse. Turklāt tiek norādīts, ka tikšanās iniciatore bijusi pati virsniece. «Biroja vadītāji ar viņu sazinājās, tikās, ne tikai ar viņu, bet arī ar viņas tuviniekiem un mēģināja noskaidrot, kādi ir apstākļi. Bet viņiem īsti neizdevās noskaidrot, un tagad ir šis apgalvojums (iespējamā vardarbība – red.), ka mums ir jāpārbauda,» sacīja policijas ģenerālkomisārs.

Policijai tagagd ir 10 dienas, lai izlemtu - sākt vai nesākt pirmstiesas izmeklēšanu pret saviem kolēģiem, taču ir skaidrs, ka izskanējušais ir pamatīgi šokējis un samulsinājis gan sabiedrību, gan pašus policistus.

“Mēs esam ļoti noraizējušies. Apsūdzības ir šokējušas visu policijas sabiedrību,” norāda Lietuvas policijas arodbiedrības vadītāja Katiniene, “varu pateikt tikai to, ka šis stāsts ir paslēpts zem deviņām slēdzenēm. Ir skaidrs, ka tiešām ir tāda virsniece, tiešām ir tāda vienība, mācības tiešām notika, viņa šobrīd ir atvaļinājumā. Faktiskie apstākļi atbilst patiesībai. Vienīgais jautājums ir, vai pret virsnieci tika pielietota vardarbība.”

Pēc viņas teiktā, to nav tik viegli noskaidrot, jo Lietuvas Kriminālpolicijas biroja darbinieki ir ļoti pieredzējuši darbinieki, kuri nevēlas dalīties ar informāciju. “Cits aspekts ir tas, ka tie darbinieki, redzot, kas notiek un, ja tas tiešām ir noticis, apzinās savu vēlmi turpināt karjeru policijā. Protams, ļoti gribētos, lai pati virsniece nāktu klajā ar paziņojumu. Lai gan šeit, iespējams, ir vēl kāds aspekts - ja tiešām ir bijis tāds gadījums, es varu iedomāties, cik grūti par to runāt,” norāda Katinienė.

Policistu arodbiedrības vadītāja arī neslēpa izbrīnu par Požėlas skaidrojumu, ka Lietuvas Kriminālpolicijas biroja priekšnieki devušies uz virsnieces un viņas radinieku māju tikai tāpēc, lai noskaidrotu, kāpēc viņa vēlējusies pamest darbu. Katiniene noliedz, ka šāda prakse policijā būtu izplatīta.

«Ar dažiem notiek formāla intervija par to, kāpēc vēlies pamest darbu, taču pat tie, kuri par mobinga izpausmēm informējuši augstākos policijas vadītājus, pat nesaņem uzmanību. Un šeit mums ir gadījums, kad pati Policijas pārvalde skaidri parāda, ka augstāko vadītāju delegācija devusies pie cietušās tuviniekiem, lai noskaidrotu notikušā apstākļus,” par policijas vadības reakciju izsakās Katiniene.

Viņa atklāj, ka dzirdējusi no policijas aprindām, ka cietusī šobrīd atrodas slimnīcā, taču viņa nevar šo informāciju apstiprināt. «Es un visa policijas sabiedrība ceru, ka šāds gadījums nav noticis. Būtu vēl trakāk, ja šāds gadījums būtu noticis un augstākie policisti censtos to piesegt. Tas būtu ārpus izpratnes par sistēmu, kurā mēs kalpojam. Tas ir jāpasaka ļoti skaidri, neatstājot nekādas jautājuma zīmes vai šaubas - vai tāds fakts bija vai nebija,» viņa ir pārliecināta. Katiniene uzsakta, ka notikušo nevajadzētu izmeklēt pašai policijai.

Ja informācija par izvarošanu apstiprināsies, R. Katinienė uzskata, ka atbildība jāuzņemas augstākajiem policijas vadītājiem.