2015. gada 11. marts, 07:43

Pentagons: Krievija ietur pauzi pirms liela uzbrukuma Austrumukrainā

Jauns.lv

ASV Aizsardzības ministrija bažījas, ka Maskava varētu gatavot kārtējo plašo uzbrukumu Ukrainas spēku pozīcijām valsts austrumos, otrdien Senātā paziņoja aizsardzības ministra vietnieks Braians Makeons.

"Ugunspārtraukšanas režīma pārkāpšana turpinās, gandrīz visi šie gadījumi ir no Krievijas un separātistu puses. Tā nav "tūlītēja un visaptveroša uguns pārtraukšana", kā to paredz [Minskas] plāns," norādīja Makeons.

"Mēs tāpat kā agrāk esam nobažījušies par to, ka tas var būt stratēģiskas pauzes periods," viņš sacīja. Krievijas spēku pielietotā izvairīšanās taktika varētu būt "vēstnesis vēl lielākam uzbrukumam, kā tas notika pirms pēdējā Krievijas un separātistu uzbrukuma janvārī".

Makeons aicināja Krieviju pārtraukt šādas darbības, atbalstīt ugunspārtraukšanas režīmu un sniegt Ukrainai brīvu sava ceļa izvēli.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

LETA