Skleroze vai atkal sameloja? Peskovs nu apgalvo, ka "Vagner" nav finansēts no Krievijas budžeta
foto: VIA REUTERS
Dmitrijs Peskovs
Pasaulē
2023. gada 28. augustā, 15:26

Skleroze vai atkal sameloja? Peskovs nu apgalvo, ka "Vagner" nav finansēts no Krievijas budžeta

Jauns.lv

Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs savu priekšnieku netieši nodēvējis par meli, jo nu apgalvo, ka algotņu grupējums "Vagner" nav ticis finansēts no Krievijas budžeta.

Skleroze vai atkal sameloja? Peskovs nu apgalvo, k...

"Nebija nekāda valsts finansējuma," Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja izdevumam RBK, atbildot uz jautājumu par Krievijas finansējumu Jevgēņija Prigožina algotņu grupējumam "Vagner".

Peskovs piebilda, ka pagaidām neko nevar pateikt par "Vagner" nākotni. "Neaizmirsīsim, ka tādas struktūras nav, privātā militārā kompānija "Vagner" de jure nepastāv. Tik tiešām pastāv grupa "Vagner", un prezidents vairākkārt teicis, ka tā deva lielu ieguldījumu speciālajā militārajā operācijā," viņš paziņoja.

Juristi ne vienu reizi vien norādījuši, ka privātu militāru kompāniju pastāvēšana Krievijas teritorijā ir noziegums. 2016. gadā Valsts domē tika iesniegts likumprojekts par šādu kompāniju legalizāciju un to darbības reglamentēšanu, taču likumprojektu noraidīja kā konstitūcijai neatbilstošu.

Šķiet, Peskovs piemirsis, ka jūnija beigās Krievijas prezidents Vladimirs Putins, tikko atguvies no "vagneriešu" dumpja, paziņoja, ka grupējumu "pilnībā nodrošināja valsts". Toreiz Putins apgalvoja, ka "Vagner"apgādes izdevumi no 2022. gada maija līdz 2023. gada maijam sasniedza vairākus desmitus miljardu rubļu.

Pirms tam Putins un pārējās Krievijas amatpersonas gadiem ilgi noliedza savu saistību ar Prigožina "Vagner", nemaz nerunājot par viņu tiešu finansēšanu.

Jevgēņijs Prigožins gāja bojā 23. augustā precīzi divus mēnešus pēc dumpja, kad Tveras apgabalā nogāzās viņa lidmašīna "Embraer Legacy 600". Kopā ar Prigožinu gāja bojā 9 cilvēki, tostarp viņa "labā roka" Dmitrijs Utkins ("Vagners"), "Vagner" drošības dienesta vadītājs Valērijs Čekalovs ("Rovers"). Uzskata, ka rīkojumu par Prigožina un "Vagner" vadības likvidāciju devis pats Putins, kurš nākamajā dienā pēc aviokatastrofas lēja krokodila asaras, izsakot līdzjūtību tuviniekiem un cildinot "cilvēka ar sarežģītu likteni" ieguldījumu Krievijas invāzijā Ukrainā.