"Es vēršos pie maniem brāļiem" - Romas pāvests uzrunājis Krievijas varas pārstāvjus
foto: South Sudan Presidency Press Office/UPI/Shutterstock/ Vida Press
Romas pāvests Francisks 2023. gada 3. februārī Sudānā.
Pasaulē

"Es vēršos pie maniem brāļiem" - Romas pāvests uzrunājis Krievijas varas pārstāvjus

Jauns.lv

Romas pāvests Francisks 30. jūlijā aicināja Krieviju atsākt Melnās jūras graudu vienošanos, kas ļāva Ukrainai eksportēt graudus no savām jūras ostām, neraugoties uz karu.

"Es vēršos pie maniem brāļiem" - Romas pāvests uzr...

To pāvests paziņoja sava vēstījuma laikā svētdien, 30. jūlijā, vienlaikus norādot, ka graudu koridoram jābūt atvērtam un graudu eksportam no Ukrainas jābūt drošam.

"Es vēršos pie maniem brāļiem, Krievijas Federācijas varas pārstāvjiem, lai Melnās jūras iniciatīva tiktu atjaunota, un graudi varētu tikt transportēti droši," svētdien vēstījuma laikā sacīja Francisks.

Kā precizē "Reuters", uzrunājot klātesošos Svētā Pētera laukumā, pāvests sacīja: "Miljoniem badā cietušo brāļu un māsu kliedzieni paceļas pret debesīm."

Ukrainas graudu situācija

Krievija no graudu vienošanās izstājās 2023. gada 17. jūlijā. Pēc tam Kremlī paziņoja, ka kuģus Melnajā jūrā viņi uzskatīs par tādiem, kas pārvadā militārās kravas.

Eiropas Savienība paziņojusi, ka ir gatava eksportēt gandrīz visas Ukrainas lauksaimniecības preces pa solidaritātes ceļiem. Šādu paziņojumu sniedzis Eiropas Savienības lauksaimniecības komisārs Janušs Voicehovskis.

Praktiski uzreiz parādījās informācija, ka okupanti varētu slēgt alternatīvos graudu maršrutus. Kuģniecības kompānijām, kas meklē veidu, kā Ukrainas graudus nogādāt pasaules tirgos, variantu kļūst arvien mazāk.

Pēc analītiķu domām, ņemot vērā Krievijas izstāšanos no darījuma, kas garantēja drošu komerckuģu iziešanu caur Melno jūru, apdrošināšanas iemaksas kuģu īpašniekiem droši vien būs nesamērīgi dārgas, raksta UNIAN.