1dienas
21stundas
41minūtes
22sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ķīna parūpējas par vēl vienu augstas amatpersonas "noņemšanu no trases"
foto: AP/Scanpix
Cjiņs Gangs, stājoties amatā, no kura viņš tiks atcelts jau pēc septiņiem mēnešiem.
Pasaulē

Ķīna parūpējas par vēl vienu augstas amatpersonas "noņemšanu no trases"

Jauns.lv

Vien nepilnus septiņus mēnešus pēc stāšanās amatā Ķīna no pienākumu izpildīšanas atcēlusi ārlietu ministru Cjiņu Gangu, vēsta BBC.

Ķīna parūpējas par vēl vienu augstas amatpersonas ...

Turpmāk amatu uzņemsies Komunistiskās partijas ārlietu nodaļas vadītājs Vans Ji, kurš jau iepriekš gandrīz desmit gadu garumā vadīja Ārlietu ministriju līdz tieši Cjiņs Gangs viņu nomainīja.

Pagājušā gada decembrī iecelts amatā Cjiņa kungs tika uzskatīts par Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina uzticamu palīgu, bet jau ilgāku laiku politiķis publiski nav redzēts.

57 gadus vecā Cjiņa Ganga pēdējā zināmā publiskā parādīšanās notika pirms mēneša, 25. jūnijā.

Cjiņa ilgstošā pazušana no sabiedrības redzesloka un Ķīnas oficiālā klusēšana par to izraisījusi virkni spekulāciju.

"Ķīnas augstākā likumdevēja vara nobalsoja par Vana Ji iecelšanu ārlietu ministra amatā," vēstīja valsts ziņu aģentūra “Siņhua”.

Ķīnas komunistiskās partijas sistēmā ārpolitiku formulē augstākā līmeņa amatpersonas, kas pēc tam uzdod ārlietu ministram to īstenot.

Kad pirms mēneša Cjiņs pazuda no sabiedrības redzesloka un pārstāja veikt savus pienākumus, izskanēja vien ļoti īss oficiālais skaidrojums par kādām konkrēti nenosauktām veselības problēmām. Tomēr informācijas trūkums par politiķa prombūtni, izraisīja pieņēmumus un spekulācijas, ka viņš varētu tikt sodīts vai nu politisku iemeslu vai ārlaulības dēkas dēļ.

Cjiņa iecelšana ministra amatā bija ievērības cienīgs notikums, jo viņš ir viens no jaunākajiem ārlietu ministriem valsts vēsturē. Par ministru viņš tika iecelts pagājušā gada decembrī pēc nepilniem diviem gadiem Ķīnas vēstnieka ASV amatā.

Vēl pirms tam viņš bija Ārlietu ministrijas pārstāvis un palīdzēja organizēt Sji Dziņpina braucienus uz ārzemēm, kas viņam deva iespēju cieši sadarboties ar Ķīnas līderi.