foto: CAMERA PRESS/Wattie Cheung / Vida Press
ASV tiesa Trampa slepeno dokumentu lietu skatīs maijā
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2023. gada 21. jūlijs, 18:58

ASV tiesa Trampa slepeno dokumentu lietu skatīs maijā

Jauns.lv/LETA

ASV federālā tiesnese Floridas štatā piektdien nolēma, ka tiesas prāva, kurā tiks izskatītas bijušajam Savienoto Valstu prezidentam Donaldam Trampam izvirzītās apsūdzības par vairāku simtu slepenu dokumentu nelegālu paturēšanu, notiks 2024.gada maijā.

Tiesneses Ailīnas Kanonas piektdien noteiktais prāvas sākuma datums 24.maijā ir kompromiss starp prokuratūras pieprasīto prāvas sākuma laiku šā gada decembrī un aizstāvības puses lūgumu noteikt to pēc 2024.gada prezidenta vēlēšanām.

Ja lēmums par šo datumu paliks spēkā, prāvā sāksies aptuveni tajā pat laikā, kad Ņujorkā notiks cita Trampa prāvā, kurā tiks izskatīti vairāki desmiti štata līmeņa apsūdzību par biznesa dokumentu viltošanu saistībā ar klusēšanas naudas maksāšanu pornofilmu aktrisei.

Tas arī nozīmē, ka prāva notiks laikā, kad jau aiz muguras būs liela daļa cīņu par republikāņu Baltā nama nomināciju. Tiesa gan, republikāņu nacionālais konvents oficiāli kandidātu vēl nebūs nominējis.

Slepeno dokumentu lietā federālā prokuratūra Trampu apsūdz nelikumīgā slepenu dokumentu par ASV kodolprogrammām un aizsardzības programmām glabāšanā.

Kā iepriekš norādīja ASV Tieslietu ministrija, kad Tramps 2021.gadā pametis Balto namu, viņš sev līdzi paņēmis augstākās slepenības dokumentus no Pentagona, Centrālās izlūkošanas pārvaldes, Nacionālās drošības pārvaldes un citām izlūkošanas struktūrām.

Tramps tos glabājis neatbilstošos apstākļos Floridā savā rezidencē "Mar-a-Lago" un klubā, kur viņš regulāri rīkojis lielus sociālus pasākumus ar tūkstošiem viesu.