Pasaulē
2023. gada 12. jūlijs, 14:34

No cietuma atbrīvota sieviete, kura piedalījās šaušalīgajās Čārlza Mensona organizētajās slepkavībās

Jauns.lv

Pēc 53 gadiem no cietuma atbrīvota sieviete, kura bija noziedzīgā kulta līdera Čārlza Mensona sekotāja un palīdzēja viņam nogalināt divus cilvēkus.

Leslija Luīze Van Houtena 1971. gadā tika ievietota cietumā par piedalīšanos Losandželosas zemnieka Leno Labianka un viņa sievas Rozmarijas slepkavībās, kuras sarīkoja amerikāņu noziedznieks Čārlzs Mensons, vēsta "Sky News".

Sākotnēji viņai tika piespriests nāvessods, taču vēlāk, kad Kalifornijā nāvessodu atcēla, tas tika nomainīts pret mūža ieslodzījumu.

foto: scanpix
Leslija Luīze Van Houtena toreiz un tagad.

Advokāte Nensija Tetreula sacīja, ka viņas kliente otrdienas rīta agrumā pametusi sieviešu cietumu Koronā, kas atrodas uz austrumiem no Losandželosas, un aizvesta uz mājokli, kur viņai paredzēts pavadīt nākamo gadu.

Tur atrodoties, viņa apgūs tādas pamatiemaņas kā došanās uz pārtikas veikalu, bankas kartes iegūšana, interneta lietošana un preču iegāde bez skaidras naudas.

foto: scanpix

"Tā ir pavisam cita pasaule nekā tad, kad viņa nonāca cietumā," sacīja Tetreula, piebilstot, ka Van Houtena vēlas pēc iespējas ātrāk atrast darbu.

foto: scanpix

Van Houtenai noteikta nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana uz aptuveni trim gadiem.

Dienu iepriekš gubernators Gevins Ņūsoms sacīja, ka neiebildīs pret valsts apelācijas tiesas spriedumu, kas ieteica Van Houtenai piedāvāt nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu, piebilstot, ka diez vai valsts Augstākā tiesa izskatīs apelācijas sūdzību.

Van Houtenai kopš 2016. gada piecas reizes ieteikts piemērot nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu, taču bijušais gubernators Džerijs Brauns bloķējis šādu rīcību, apgalvojot, ka viņa joprojām ir drauds sabiedrībai.

foto: AP/Scanpix
Čārlzs Mensons 1969. gadā.

Pagājušajā nedēļā izplatītajā paziņojumā Brauna birojs sacīja, ka ir vīlies par lēmumu atbrīvot Van Houtenu.

"Vairāk nekā 50 gadus pēc tam, kad Mensona kults pastrādāja šīs brutālās slepkavības, upuru ģimenes joprojām izjūt šī notikuma sekas," teikts paziņojumā.

Mensons, kā arī Van Houtena un citi 1969. gada 10. augustā Losandželosā viesojās Leno un Rozmarijas mājās.

foto: scanpix

Ģimenes locekļu galvas tika pārklātas ar spilvendrānām un apsietas ar vadiem. Kulta dalībnieks Tekss Vatsons atkārtoti sadūra pāri.

Van Houtena aptuveni 16 reizes iedūra Rozmarijai, vēlāk tiesā apgalvojot, ka viņas upuris jau bija miris brīdī, kad viņa sākusi duršanu.

Pēc uzbrukuma Tekss Vatsons nomazgājās dušā, kamēr citi grupas dalībnieki ar savu upuru asinīm uz sienām rakstīja vēstījumus - "Helter Skelter".

Labiankas ģimene slepkavība notika tikai dienu pēc tam, kad Mensonu ģimene nogalināja aktrisi Šeronu Teitu un vēl četrus citus cilvēkus

foto: AP/Scanpix
Čārlzs Mensons agrāk (no labās) un 2017. gada 14. augustā.

Van Hautenai tobrīd bija 19 gadi.

Čārlzs Mensons nomira cietumā 2017. gadā 83 gadu vecumā, pēc gandrīz 50 gadu aizturēšanas.

Sērijveida slepkava Čārlzs Mensons un viņa sekotāji

gallery icon