foto: AP/Scanpix
Vicepremjere: Vēl nav pieņemts galīgais lēmums, vai Zelenskis dosies uz NATO samitu
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Pasaulē
2023. gada 9. jūlijs, 18:52

Vicepremjere: Vēl nav pieņemts galīgais lēmums, vai Zelenskis dosies uz NATO samitu

Jauns.lv/LETA

Joprojām nav pieņemts galīgais lēmums, vai Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis personīgi ieradīsies NATO samitā Viļņā, svētdien paziņoja Ukrainas vicepremjere Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas jautājumos Olha Stefanišina.

"Galīgie lēmumi [par Zelenska vizīti] vēl nav pieņemti. Mēs pilnībā neizprotam visu Viļņas sanāksmju formātu, bet mēs arī pilnībā neizprotam lēmumus, kas tiks fiziski likti uz galda," sacīja Stefanišina intervijā Ukrainas portālam "Jevropeiska pravda".

"Tas nozīmē, ka mēs modelējam situāciju: Viļņa, notiek Ukrainas un NATO Padomes sanāksme, prezidents uzstājas pašā samitā.  Līderiem priekšā uz galda ir galīgie dokumenti, kurus viņi ierosina pieņemt samita noslēgumā. Lūk, mēs tagad nezinām, kas būs šajos dokumentos," viņa teica.

Pēc Stefanišhinas teiktā, tas, vai Zelenskis brauks uz samitu, būs atkarīgs  no galīgajiem dokumentiem.

"Mēs visu šo nedēļu un iepriekšējos mēnešus esam pavadījuši saziņā ar sabiedrotajiem. Prezidents ir bijis vairākās vizītēs personīgi," sacīja vicepremjere. Zelenskis šonedēļ bija vizītēs Bulgārijā, Slovākijā, Čehijā un Turcijā.

"Un turpinās sarunas, ko [Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs] Jermaks ved par drošības garantijām. Turpinās darbs pie galīgajiem dokumentiem. Nekādi lēmumi vēl nav pieņemti," piebilda Stefanišina.

Jau vēstīts, ka Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks un Zelenska diplomātiskais padomnieks Ihors Žovkva jūnija beigās paziņoja, ka Zelenskis personīgi ieradīsies uz Ziemeļatlantijas alianses samitu Viļņā tikai tad, ja samitam būs gaidāms Ukrainai pieņemams iznākums.

Zelenskis iepriekš paudis sapratni, ka Ukraina nevar tikt uzņemta NATO, kamēr turpinās karš ar Krieviju, tomēr uzsvēris, ka Ukrainai samitā jāsaņem konkrētas norādes par to, kad tā varēs pievienoties aliansei.

NATO samits Viļņā notiks otrdien un trešdien. Zelenskis ir uz to uzaicināts, taču var tajā piedalīties arī videoformātā.