foto: EPA/Scanpix
Moskviču rūpnīcu vadīs vācietis
Pirms Krievijas agresijas rūpnīcā “Moskvič” ražoja “Renault”, bet tagad top “Moskvič 3”, Ķīnas kompānijas JAC automobiļa “Sehol” atdarinājums. 
Pasaulē
2023. gada 1. jūlijs, 18:48

Moskviču rūpnīcu vadīs vācietis

Jauns.lv

Par Krievijas autorūpnīcas “Moskvič” direktoru iecelts vācietis Hanss Peters Mozers, iepriekš vadījis jaunu kravas auto izstrādi “KamAZ”. Vācijā viņš vadīja “Knorr-Bremse”, dzelzceļa un kravas auto bremžu sistēmu ražotni Bavārijā, kas ir nozares līdere pasaulē.

Šis ir rets gadījums – laikā, kad daudzas rietumu firmas, tostarp Vācijas autobūvnieki, pamet Krieviju, par uzņēmuma šefu nolīgts “nedraudzīgas” valsts pārstāvis. Par Mozeru publiski zināms maz, viņam ir ap 70 gadu, no kuriem pēdējos desmit pavadījis Krievijā.

Viņa iepriekš pārstāvētā “KamAZ” ražoto tehniku izmanto arī karā pret Ukrainu, un uzņēmums iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstā jau pērn pašā iebrukuma sākumā.

Pērn septembrī ar diktatora Vladimira Putina rīkojumu Mozers saņēma Krievijas pilsonību. Tad viņš jau bija pametis “KamAZ”, it kā grasoties kļūt par neatkarīgu uzņēmēju. 2022. gada martā Mozers kļuva par līdzīpašnieku Kazahstānā reģistrētajam “Heat Motors” un pērn jūlijā par ģenerāldirektoru Maskavas kompānijā “Hit Motors Rus”.

Drīz pēc Mozera atnākšanas uz jau pieminēto “Knorr-Bremse” 2007. gadā tas izveidoja kopuzņēmumu ar “KamAZ”. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vācu uzņēmums sadarbību pārtrauca, tāpat kā kravas auto ražotājs “Daimler Truck”, kas vēl 2019. gadā Naberežnije Čelnos atklāja “KamAZ” un mersedesu kabīņu karkasu rūpnīcu.

“Moskvič” kopš pagājušā gada maija pieder Maskavas valdībai. Pirms Krievijas agresijas tur ražoja “Renault”, bet tagad top “Moskvič 3”, faktiski Ķīnas kompānijas JAC automobiļa “Sehol” atdarinājums. 

Saistītās
https://jauns.lv/raksts/arzemes/532037-krievija-atsak-razot-padomju-eras-simbolu-automobilus-moskvic-video
https://jauns.lv/raksts/arzemes/550413-krievijas-konfrontacija-pret-rietumiem-uznem-apgriezienus-krievija-areste-visus-volkswagen-aktivus
https://jauns.lv/raksts/arzemes/561952-vacija-liek-slegt-cetrus-no-pieciem-krievijas-konsulatiem