foto: AP/Scanpix
FSB izbeidz krimināllietu pret "Vagner"
"Vagner" kaujinieki.
Pasaulē
2023. gada 27. jūnijs, 12:14

FSB izbeidz krimināllietu pret "Vagner"

Jauns.lv/LETA

Izbeigta krimināllieta pret algotņu grupējumu "Vagner" par bruņoto dumpi, otrdien paziņoja Krievijas Federālais drošības dienests (FSB).

Kā norādīja FSB, ka krimināllietas izbeigšanas iemesls ir krimināllietas materiāli.

"Izmeklējot FSB Izmeklēšanas departamenta šā gada 23.jūnijā ierosināto krimināllietu pēc Kriminālkodeksa 279.panta par bruņotas sacelšanās faktu, tika konstatēts, ka tās dalībnieki 24.jūnijā pārtrauca darbības, kas tieši vērstas uz nozieguma izdarīšanu," norādīja FSB. "Ņemot vērā šo un citus izmeklēšanai būtiskus apstākļus, izmeklēšanas iestāde šā gada 27.jūnijā pieņēma lēmumu par krimināllietas izbeigšanu."

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka ir sākti sagatavošanās darbi "Vagner" smagās tehnikas nodošanai Krievijas bruņoto spēku vienībām.

Kā ziņots, "Vagner" vadītājs Jevgeņins Prigožins piektdienas, 23.jūnija, vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus, savukārt Maskavā tika veikti pasākumi pilsētas aizsardzībai.

Jau sestdienas, 24.jūnija, vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ. Prigožinam Kremlis deva iespēju pārcelties uz Baltkrieviju, bet "Vagner" kaujiniekiem tika solīta atbrīvošana no kriminālatbildības.

Putins kvēlā uzrunā 24.jūnijā apsūdzēja Prigožinu valsts nodevībā un apsolīja sodīt vainīgos, bet pēc tam piekrita amnestijas līgumam, saskaņā ar kuru "Vagner" priekšnieks izvairīšoties no kriminālvajāšanas un pārcelsies uz Baltkrieviju.