foto: AFP/Scanpix
Krievu diplomāts Austrālijā iztiesāts no celtnieku vagoniņa
Skvotera misija beigusies – Krievijas diplomāts pamet būvlaukumu.
Pasaulē
2023. gada 26. jūnijs, 16:40

Krievu diplomāts Austrālijā iztiesāts no celtnieku vagoniņa

Jauns.lv

Austrālijas valdība un tagad arī Augstākā tiesa aizliegusi Krievijai jauno vēstniecības ēku Kanberā būvēt iecerētajā vietā, jo tā ir blakus parlamentam. Būvlaukumā celtnieku vagoniņā bija iemitinājies krievu diplomāts.

Attālums līdz parlamentam ir apmēram kilometrs, un Austrālijas valdība uzskata, ka tas ir pietiekami tuvu, lai radītu bažas par nacionālo drošību – spiegošanas risku. To vēl nesen žurnālistiem apliecināja Austrālijas premjers Entonijs Albanizs.

Krievijas diplomāta uzturēšanos būvlaukumā, neraugoties uz nomas līguma laušanu, premjers komentēja šādi: “Kaut kāds tips, zvilnēdams klajumā Kanberā, nerada draudus mūsu nacionālajai drošībai. Objekta drošība ir garantēta, un mēs par savu pozīciju esam pārliecināti.”

Diplomāta personība nav zināma, viņš jau daudzas dienas dzīvoja vagoniņā, skatīdamies televīziju, ārā iznāca uzsmēķēt, uz savu pajumti pasūtīja ēdienu piegādes. Vietu novēroja policija, kas gan neko vairāk darīt nevar, ņemot vērā iemītnieka diplomātisko imunitāti.

Krievijas vēstniecībā apstiprināja, ka diplomātiskās misijas darbinieki atrodas teritorijā, kur “nodrošina jau uzceltās un praktiski ekspluatācijai gatavās konsulārās nodaļas, kā arī būvmateriālu drošību”. Tagad, kad Augstākā tiesa lēmusi Krievijai par sliktu, diplomātiskais skvoteris būvlaukumu pametis.

Valdība iejaucās jūnijā, kad tiesa atcēla pilsētas varasiestāžu lēmumu par nomas līguma laušanu. Krievija šo zemes gabalu ieguva nomā uz 99 gadiem jau 2008. gadā. Celtniecība tika apturēta pēc Austrālijas specdienestu brīdinājumiem par drošības risku.