foto: REUTERS/SCANPIX
Islande slēdz vēstniecību Maskavā
No 1. augusta Islandes vēstniecība Maskavā slēgs durvis.
Pasaulē
2023. gada 9. jūnijs, 18:29

Islande slēdz vēstniecību Maskavā

Jauns.lv

Islande kļuvusi par pirmo Eiropas valsti, kas apturējusi savas vēstniecības darbu Maskavā. Tā slēgs durvis 1. augustā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Tas nav vienkāršs lēmums, jo Islande uztur bagātīgas attiecības ar Krievijas tautu, kopš mēs ieguvām neatkarību 1944. gadā. Tomēr pašreizējā situācija vienkārši neļauj Islandes nelielajam diplomātiskajam dienestam uzturēt vēstniecību Krievijā,” paziņojusi ārlietu ministre Tordisa Gilfadotira. Tas gan nenozīmē diplomātisko attiecību pārtraukšanu.

Islandei visā pasaulē ir 18 vēstniecības. Iepriekšējo reizi Reikjavika slēdza savu pārstāvniecību Maskavā Staļina laikā – no 1951. līdz 1953. gadam. PSRS nebija vēstnieka Reikjavikā no 1948. Līdz 1954. gadam. Islande vērsusies pie Krievijas ar lūgumu ierobežot tās vēstniecības darbību saskanņā ar Vīnes konvenciju par diplomātiskajām attiecībām un pazemināt pārstāvniecības līmeni.

Pērn 25. februārī, jau nākamajā dienā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, Klusā okeāna salu valsts Mikronēzija pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Maskavu. Izņemot, protams, Ukrainu, citas valstis šim piemēram nav sekojušas. Gruzija pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Maskavu 2008. gadā pēc Krievijas iebrukuma.