foto: EPA/Scanpix
Labās ziņas - varēsim laicīgāk saņemt brīdinājumu par postošu magnētisko vētru. Sliktās – būtu atlicis maz laika
Sauli novēro virkne satelītu un observatoriju.
Pasaulē
2023. gada 16. maijs, 14:57

Labās ziņas - varēsim laicīgāk saņemt brīdinājumu par postošu magnētisko vētru. Sliktās – būtu atlicis maz laika

Jauns.lv

NASA pavēstījusi, ka aktīvi izmanto mākslīgā intelekta (AI) modeļus, lai prognozētu saules magnētiskās vētras un izstrādātu agrīnās brīdināšanas sistēmu. NASA speciālisti ziņo, ka esošais satelītu un observatoriju saules novērošanas tīkls un AI ļautu iepriekš sagatavoties potenciāli postošai saules vētrai. Tiesa, brīdinājums varētu tikt izplatīts tikai 30 minūtes pirms magnētiskā vētra sasniegtu Zemi.

Šis laiks ir saistīts ar faktu, ka gaisma pārvietojas ātrāk nekā no Saules izmestais materiāls. Tomēr 30 minūtes, lai arī šķietami īss laika periods, būtu ātrāk nekā par postošo magnētisko vētru mēs saņemtu līdz šim.

Zinātnieki jau sen ir atzinuši šo problēmu un nav sēdējuši dīkā. Viņi apvienoja datus no satelītiem un zemes stacijām. Izveidotais algoritms tika saukts par DAGGER - tam ir diezgan iespaidīgas īpašības salīdzinājumā ar analogiem.

Visievērojamākais ir prognozēšanas ātruma pieaugums. Iepriekš šāds brīdinājums būtu mazāk iespējams. Pēc zinātnieku domām, mākslīgais intelekts spēj paredzēt saules vētras spēku un virzienu mazāk nekā sekundē.

Tiek ziņots, ka šāda AI attīstība ir kritiska, jo Saule 2025. gadā tuvojas sava 11 gadu cikla maksimumam.

Pēc provizoriskiem aprēķiniem, līdz maija beigām uz Zemes gaidāmas vēl divas magnētiskās vētras. Pirmā būs ne augstāka par 4 ballēm, bet ilgs trīs dienas – no 23. līdz 25.maijam. Pēc tam 25. maijā gaidāma spēcīga vienas dienas magnētiskā vētra, kuras stiprums sasniegs 5 balles.

Tiesa, pēc magnētiskajām vētrām uz Saules, cilvēki var novērot īpaši spilgtas un iespaidīgas ziemeļblāzmas jeb kāvus. 

Ziemeļblāzma Latvijā

Naktī no 26. uz 27. februāri daudzviet Latvijā skaidrajās nakts debesīs bija vērojama mūsu platuma grādos salīdzinoši retā dabas parādība ...

gallery icon