foto: AP/Scanpix
Krievijā studentus aicina kļūt par ziņotājiem
Šie Maskavas studenti ir atraduši savu vietu Putina Krievijā…
Pasaulē
2023. gada 12. maijs, 18:44

Krievijā studentus aicina kļūt par ziņotājiem

Jauns.lv

Penzas Valsts universitāte aicina studentus ziņot vadībai par apkārtējo “dīvainu” uzvedību, jo apgabalā esot plānoti “diversiju terorakti”.

“Izanalizējiet savu paziņu loku, īpaši no vecāko klašu skolēnu un studentu vidus. Padomājiet, kuru uzvedība pēdējā laikā jums šķiet dīvaina, varbūt kāds kļuvis noslēpumaināks, noslēgtāks, krasi samazinājis saskarsmes loku, mainījis savas intereses vai ierasto dienas kārtību. Ja jūsu paziņu vidū ir tādi cilvēki, neklusējiet,” teikts universitātes drošības prorektora Vladimira Šiškina paziņojumā.

Viņš atsaucas uz Federālā drošības dienesta apgalvoto, ka jauni cilvēki vecumā no 15 līdz 21 gadam plāno tuvākajā laikā teroraktu Penzas apgabalā.

Krievijā masveidā sākušies ziņojumi citam par citu, par iemeslu denunciācijai var kalpot pat garāmgājēju saruna uz ielas. Pēc “Roskomnadzor” datiem jau pirmajos sešos kara mēnešos Krievijas iedzīvotāji šai iestādei vien uzrakstīja ap 145 000 iesniegumu, no kuriem 63 500 bija par “pretlikumīgu informāciju”, tostarp “viltus ziņām” par Krievijas armiju.

Kāda īpaši apzinīga putiniste kļuvusi par sērijveida ziņotāju ar vairāk nekā 900 sūdzību par zinātniekiem, rakstniekiem, cilvēktiesību aktīvistiem un pat par Ukrainā gūstā saņemtajiem Krievijas militāristiem.

Ziņojumus viņa raksta, kā pati atzīst “ik divas dienas pēc divām”. “Divās dienās es izskatu vairāk nekā 20 stundu ierakstus no mediju ārvalstu aģentu “jūtūba” kanāliem. Es atzīmēju tos pilsoņus, kas tur uzstājas un dzīvo Krievijā. Par Krieviju pametušajiem es ziņojumus rakstu ļoti reti,” “Mediazona” stāsta “aktīviste”. Naudu par to viņa nesaņem, tomēr materiāla interese ir – negribot Krievijas zaudējuma rezultātā no saviem nodokļiem maksāt reparācijas Ukrainai.

Tēmas