foto: AFP/Scanpix
Borels: karš beigsies, ja Rietumi pārstās palīdzēt Ukrainai, taču ir viens "bet"
ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels.
Pasaulē
2023. gada 10. maijs, 15:43

Borels: karš beigsies, ja Rietumi pārstās palīdzēt Ukrainai, taču ir viens "bet"

Jauns.lv

ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels paziņojis, ka Ukraina padosies pēc dažām dienām, ja Rietumi pārstās sniegt militāro palīdzību Kijivai.

Intervijā "La Sexta" viņš skaidroja, kāpēc šāds scenārijs vispār nav variants.

"Es zinu, kā karu beigt nekavējoties: ES pārstāj sniegt militāru palīdzību Ukrainai, un Ukrainai jāpadodas pēc dažām dienām.

Viss, karš beidzies. Bet ar ko karš beigsies? Ukraina pārvērtīsies par tādu marionešu valsti kā Baltkrievija, kurai atņemtas savas brīvības. Vai mēs gribam pabeigt karu?" sacīja diplomāts.

Borels uzsvēra, ka tieši "tāpēc mums jāturpina palīdzēt Ukrainai". Viņš arī pauda satraukumu par to, ka karā iet bojā Ukrainas un Krievijas militārpersonas un viss liecina par asinskara turpināšanos.

"Mieru pēc iespējas ātrāk, bet kāda ir pasaule?" savu skaidrojumu šajā sakarā rezumēja bijušais Spānijas ministrs.

Karš Ukrainā - ES palīdzība

ES vēstnieki 3. maijā saskaņoja munīcijas iepirkuma mehānismu Ukrainai par 1 miljardu eiro. Runa ir par 18 valstīm, kas iegādāsies šāviņus Ukrainai.

2022. gada 11. decembrī Eiropas Savienība pieņēma lēmumu par 18 miljardu eiro palīdzības piešķiršanu Ukrainai. 2023. gada aprīlī Eiropas Savienība piešķīra Ukrainai nākamo palīdzību 1,5 miljardu eiro apmērā.