Pasaulē
2023. gada 6. maijs, 20:16

Propagandista Priļepina automašīnas spridzinātājs esot atrasts; vainu esot atzinis

Jauns.lv/LETA

Ņižņijnovgorodā Krievijas drošības spēki aizturējuši kādu Ukrainas pilsoni aizdomās par atentāta mēģinājumu pret propagandistu un rakstnieku Zaharu Priļepinu, ziņo "Telegram" kanāls "Baza".

Kā vēsta avoti, aizturētais ir 30 gadus vecs vīrietis, kurš esot noīrējis dzīvokli Ņižņijnovgorodas pievārtē. Krievijas drošībnieku aizdomas vairojis tas, ka aizturētais dzimis Harkivas apgabalā.

Aleksandrs Permjakovs, kuru iepriekš esot savervējuši Ukrainas drošības dienesti, savu vainu Zahara Priļepina ievainošanā un viņa šofera nonāvēšanā esot atzinis.

Vietējie stāstījuši, ka viņš pēdējās divas dienas staigājis pa mežu pie Pionerskas ciema, kur sestdien eksplodēja automašīna.

foto: AP/Scanpix
Aleksandrs Permjakovs savu vainu ir atzinis.

Zināms, ka aizturētais iepriekš bijis sodīts, lai gan netiek precizēts, vai sodāmība viņam ir Ukrainā vai Krievijā. Tāpat pagaidām nav noskaidrota tieša saistība starp aizturēto un Priļepina automašīnas eksploziju.

Krievijas ziņu aģentūra TASS, atsaucoties uz valsts drošības struktūrām, informēja, ka Maskavas pievārtē noskaidrots dzīvoklis, kurā varētu būt komplektēta sprādzienbīstamā ierīce. Tiekot meklēti arī citi atentāta mēģinājuma līdzdalībnieki.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Ņižņijnovgorodas apgabalā sestdien eksplodējusi Krievijas propagandista un rakstnieka Zahara Priļepina automašīna.

foto: REUTERS/SCANPIX
Uzspridzinātā "Audi Q7" automašīna.

RBK rīcībā esošā informācija liecina, ka Luhanskā karojušais Priļepins ir smagi ievainots Pionerskas ciemā notikušajā incidentā. Viņš bijis ceļā uz Maskavu no Krievijas okupētajiem Doneckas un Luhanskas apgabaliem Ukrainā un apstājies Ņižņijnovgorodā ieturēt maltīti.

Savukārt Ņižņijnovgorodas apgabala gubernators Gļebs Ņikitins paziņoja, ka Priļepinam ir viegli kaulu lūzumi un viņš saņem medicīnisko palīdzību.

Pēc ziņu aģentūras TASS rīcībā esošās informācijas, Priļepina stāvoklis esot stabils, bet viņš atrodas mākslīgi inducētā komā.

Krievijas valsts ziņu aģentūra TASS, atsaucoties uz ārkārtas situāciju un tiesībsargājošo institūciju amatpersonām, ziņoja, ka eksplozijā gājis bojā automašīnas vadītājs. Vietne "Mash" ziņo, ka sprādzienbīstamā ierīce varētu būt bijusi ievietota zem automašīnas "Audi Q7".

foto: Yan Morvan/SIPA
Par propagandista Zahara Priļepina veselības stāvokli ir pretrunīga informācija.

"Sprādziena vietā ir pusotra metra dziļš krāteris. Fragmenti bija izkaisīti 30 metru rādiusā. Sprādzienbīstamā ierīce atradās zem publicista "Audi" aizmugurējā sēdekļa," lasāms krievu "Telegram" kanālos.

Krievijas amatpersonas to raksturoja kā teroristisku uzbrukumu.

Kopš 2022. gada marta Priļepinam noteiktas Eiropas Savienības sankcijas.

Kopš 2014. gada Priļepins bijis dedzīgs Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbalstītājs. Viņš ir karojis Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās.

2020. gadā Priļepins dibināja partiju "Patiesībai", kuru, kā ziņoja Krievijas mediji, atbalsta Kremlis. Partija pērn apvienojās ar nacionālistisko "Taisnīgā Krievija", kurai ir deputāti Krievijas parlamentā.

Tā ir trešā eksplozija, kas vērsta pret prokremliskām figūrām kopš 2022.gada februāra, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Pērn augustā Maskavas pievārtē automašīnas eksplozijā nogalināja "krievu pasaules" ideologa Aleksandra Dugina meitu Darju Duginu.

Savukārt pagājušajā mēnesī eksplozijā kafejnīcā Sanktpēterburgā tika nogalināts propagandists Vladlens Tatarskis.

Krievijas varasiestādes par uzbrukumu organizēšanu vaino Ukrainas izlūkdienestus, kas to noliedz.