Berlīnes varas iestādes gādās par iedzīvotāju iecienīto narkotiku kvalitāti
foto: Shutterstock
Fotogrāfijai tikai ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2023. gada 6. maijā, 05:01

Berlīnes varas iestādes gādās par iedzīvotāju iecienīto narkotiku kvalitāti

Kas Jauns Avīze

Berlīnes narkomāni varēs pārliecināties, vai samaksājuši par “tīru mantu” – pašvaldība sākusi piedāvāt anonīmas un bezmaksas narkotiku pārbaudes.

Berlīnes varas iestādes gādās par iedzīvotāju ieci...

Vācijas galvaspilsētā ierīkoti trīs pārbaužu punkti, uz kuriem var atnest narkotikas analīzēm. Rezultātu paziņo pēc trim dienām, un klients var izlemt, vai lietot un kādā devā. Šim mērķim atvēlēts 200 000 eiro gadā, vēsta “Deutsche Welle”. Narkotiku pārbaudes jeb “drug checking” parādījās Berlīnes naktsklubos jau 90. gadu beigās, taču tās visas bija privātas iniciatīvas.

Kā laupītāju auto pārbaude?

Vācijā narkotiku lietošana ir dekriminalizēta kā “brīvprātīga kaitējuma nodarīšana pašam sev”, tomēr sods draud pat par nelielu narkotiku daudzuma glabāšanu. Tas nozīmē, ka jaunais piedāvājums ir pretrunā ar likumu, tāpēc pilsētas iekšlietu, tieslietu un veselības pārvaldes noslēgušas īpašu vienošanos. Laboratorijās ne tikai izsniegs rezultātu, bet arī sniegs konsultācijas, cerot, ka lietotājs varbūt pārdomās.

Opozīcija gan pret Berlīnē valdošās kreisi zaļās koalīcijas projektu izturas noraidoši. “Piedāvāt “drug checking” vienkārši tāpēc, ka neizdodas iegūt kontroli pār narkonoziedzību, ir nepareiza un bīstama pozīcija,” uzskata veselības aprūpes eksperts Tims Kristofers Cēlens. Līdzīgi varētu bez maksas pārbaudīt banku laupītāju auto, vai tie ir droši bēgšanai.

Projekta piekritēji aicina likt emocijas pie malas un ņemt vērā zinātniskos datus un citu valstu pieredzi. Šādas pārbaudes jau ir Šveicē un Austrijā. Pēc laboratorijās iegūtajiem rezultātiem paredzēts izdot katalogus ar melnajā tirgū nopērkamām narkotikām, kurās ir bīstami piemaisījumi. Berlīnē 2021. gadā no narkotiku lietošanas nomira 223 cilvēki, un šādu gadījumu skaits kļūst tikai lielāks jau desmit gadu.

Legalizēs marihuānu

Vācijā arī plānots legalizēt marihuānu – nesodīt par glabāšanu, ja daudzums nepārsniedz 25 gramus, un būs atļauta ne vairāk kā trīs stādu audzēšana. Saskaņā ar veselības ministra Karla Lauterbaha un lauksaimniecības ministra Džema Ezdemira sagatavoto plānu iecerēts īpašām apvienībām atļaut zālītes audzēšanu un izplatīšanu.

Sākotnēji valdība paredzēja atļaut zālītes tirgošanu pieaugušajiem īpašos veikalos, taču pagaidām no šīs ieceres atteicās. Pēc sarunām ar Eiropas Komisiju izlemts šādu marihuānas tirdzniecības modeli pārbaudīt otrajā legalizācijas fāzē atsevišķos reģionos zinātnieku uzraudzībā. Pirmajā legalizācijas fāzē tiks sagatavots likums par zālītes glabāšanu, audzēšanu un marihuānas sabiedrisko klubu dibināšanu.