Bēdīgs rekords: Ukrainā 30% teritoriju ir nosētas ar mīnām
foto: Dmytro Smolienko/Ukrinfor/SIPA
Ukraiņu lauksaimnieks ar traktoru brauc garām nesprāgušai reaktīvajai mīnai.
Pasaulē
2023. gada 27. aprīlī, 14:52

Bēdīgs rekords: Ukrainā 30% teritoriju ir nosētas ar mīnām

Jauns.lv

Ukraina ir kļuvusi par lielāko mīnēto teritoriju pasaulē - šobrīd aptuveni 30% (aptuveni 174 000 kvadrātkilometri) Ukrainas teritorijas ir nosētas ar mīnām un nesprāgušu munīciju, liecina GLOBSEC analītiskā centra ziņojumā.

Bēdīgs rekords: Ukrainā 30% teritoriju ir nosētas ...

Saskaņā ar šiem rādītājiem  Ukraina ir apsteigusi tādus "reitingu" līderus kā Afganistāna un Sīrija

Liela daļa Ukrainas teritorijas ir mīnēta krievu okupantu dēļ, kas to dara apzināti, proti, lai padarītu pēc iespējas vairāk Ukrainas zemju neapdzīvojamas vai neizmantojamas gadiem ilgi līdz tās tiek atmīnētas.

Tāpat krievu karavīri bieži atstāj lamatas-mīnas zem mirušiem cilvēkiem vai dzīvniekiem, kā arī slēpj mīnas uz ceļiem, mežos un laukos - tur, kur tām var viegli uzkāpt.

GLOBSEC norāda, ka pēc kara beigām Ukrainas armijas sapieri saskarsies ar "sarežģītu, dārgu un gandrīz neiespējamu" uzdevumu, kas varētu vilkties gadiem ilgi. Pēc analītiķu domām, šobrīd Ukrainas deokupēto teritoriju atmīnēšanas process norit katastrofāli lēni. 

Piemēram, laika posmā no 2015. līdz 2021. gadam Ukrainas kontrolētajās teritorijās Doņeckas un Luganskas apgabalos no mīnām tika attīrīti tikai 6% bīstamo zonu (vidēji gadā tika nodrošināti tikai 64 km2 teritorijas).