Aiz parastas ģimenes izkārtnes maskējušies krievu spiegi
Ludviga Giša Argentīnas pase, kā dzimšanas vieta norādīta Namībija.
Pasaulē
2023. gada 1. aprīlis, 07:27

Aiz parastas ģimenes izkārtnes maskējušies krievu spiegi

Jauns.lv

Marija Meiere un Ludvigs Gišs ar diviem bērniem apmetās Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā 2017. gadā. Ģimene, kas pārcēlusies uz šo Balkānu valsti no Latīņamerikas, draudzīgi, tādi, kas iepatīkas, bet nav uzbāzīgi.

Meiere atvēra interneta mākslas galeriju, Gišs izveidoja IT jaunuzņēmumu. Draugiem un kaimiņiem viņi stāstīja, ka pametuši Argentīnu bailēs no ielu noziedzības un izvēlējušies mierpilno Slovēniju.

Parasti un jauki cilvēki

Ap duci britu laikraksta “Guardian” intervēto cilvēku, kas pazina šo pāri vai vienu no viņiem, raksturo abus divos vārdos – parasti un jauki. Viņu bērni, spēlēdamies dārzā, sakliedzās spāniski. Līdz decembrī sekoja šoks – gluži kā kinofilmā. Marija un Ludvigs bija Slovēnijas jaunākajā vēsturē visslepenākās policijas un izlūkdienestu operācijas mērķi. 

Likumsargi ielauzās mājā, pāri arestēja, bērnus nodeva sociālajai aprūpei. Kratīšanā viņu birojā cita starpā atrada tik daudz naudas, ka vajadzēja stundas, lai to saskaitītu. Viņu bijušajā mājā Črnučā, klusā Ļubļanas priekšpilsētā, pie ārdurvīm joprojām karājas Ziemassvētku vainags. 

Janvāra beigās Slovēnijas plašsaziņas līdzekļi beidzot uzzināja, kas noticis. Avoti Ļubļanā apliecināja “Guardian”, ka Marija un Ludvigs ir augstas raudzes krievu spiegi, kas iefiltrējas vietējās sabiedrībās un gadiem ilgi veiksmīgi izliekas par gluži parastiem cilvēkiem. 

Marija Meiere savu patieso misiju piesedza ar mākslas galeriju.

Aresti sekoja, kad Slovēnija saņēma informāciju no ārzemju izlūkdienestiem. Slovēnijas ārlietu ministre Tanja Fajona pavēstījusi, ka patiesībā arestētie ir Krievijas pilsoņi. Policijas runasvīrs Drago Menegalija informē, ka “argentīnieši” izmantoja nelegāli iegūtus personas dokumentus un viltus identitātes. 

Trenēti izlikties par ārzemniekiem

Krievijas vēstniecībās ievērojama daļa diplomātu šajā aizsegā spiego, bet dziļi iefiltrētie aģenti darbojas bez redzamām saitēm ar Maskavu. Viņi ir apmācīti gadiem ilgi izlikties par ārzemniekiem, daudziem ir bērni, kas nenojauš, ka vecāki patiesībā ir krievi.

Kopš Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu rietumvalstis izraidījušas simtiem “legālo” spiegu, kas darbojās diplomātiskajā aizsegā. Tādējādi Kremlim vairāk jāpaļaujas uz šādiem nelegāļiem.

“Guardian” izdevies noskaidrot, ka Marija un Ludvigs spiegoja Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta uzdevumā. Ja tā, viņi ir pirmie atmaskotie šāda veida aģenti kopš 2010. gada, kad FIB Amerikas Savienotajās Valstīs arestēja desmit krievu aģentus, kas izlikās par amerikāņiem. Viņu vidū bija slavenā Anna Čapmena, kas vēlāk “Ren TV” vadīja sazvērestības teorijām un citiem murgiem veltītu raidījumu.

Maskava drīz pēc aresta atzinusi, ka tie ir savējie. Kaut gan rit gatavošanās tiesai, aizkulišu sarunās starp Krieviju un rietumvalstīm iespējama vienošanās par apmaiņu.

Biznesa piesegs

Slovēnija ar vāju pretizlūkošanu un vienlaikus būdama Šengenas zonā spiegu pārim bija laba bāzes vieta, no kuras brīvi doties uz citām valstīm bez robežkontroles. Pamatā viņu aktivitātes norisinājušās ārpus Slovēnijas.

Meieres galerija bija gana labs piesegs ārvalstu braucieniem, vismaz divas reizes viņa apmeklēja mākslas gadatirgu Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā un ceļoja arī uz Lielbritāniju, kur kādā Edinburgas iepirkšanās centrā izvietoja darbu izstādi.

“Viņa bija superdraudzīga. Viņa izvietoja mani savā interneta galerijā un arī izstādīja manu darbu Edinburgā. Tas man bija liels notikums, jo es reti gūstu iespēju izstādīties ārzemēs,” saka kāds slovēņu fotogrāfs.

Gišs izmantoja Argentīnas pasi, kur kā dzimšanas vieta norādīta Namībija Rietumāfrikā 1984. gadā. Viņa IT firma “DSM&IT” piedāvāja organizēt e-pastu, bloķēt vīrusus un mēstules – nekas īpaši oriģināls. Kāds pāra draugs, kurš lejupielādēja programmatūras izmēģinājuma versiju, atzinis, ka šaubās, vai kāds maksās par šādu pakalpojumu. Tviterī firmas profilam bija trīs sekotāji, tostarp Gišs un viņa sievas galerijas konts. Arī Ludvigs ceļoja biznesa piesegā, piemēram, interneta tehnoloģijām veltītu konferenci “CloudFest 2022” Bādenvirtembergā, Vācijā.

Kaimiņš nespēj noticēt

Bijusī Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta nelegāle Elēna Vavilova intervijā 2019. gadā izteicās, ka šajā arodā jāizskatās viduvēji, nepievēršot uzmanību. 

Marija un Ludvigs tam atbilda, viņi neatgādināja Smita kungu un kundzi, spiegu pāri, ko filmā atveido Breds Pits un Andželīna Džolija. “Viņa bija pelēkā pele. Es neticu, ka viņa varētu būt spiedze,” saka kāds slovēņu mākslinieks.

Mājās pāris runāja spāniski un ar pārējiem angliski, apgalvojot, ka slovēņu valoda ir pārāk sarežģīta.

Iespējams, viņi pieļāva, ka citā slāvu valodā krievu akcents varētu kļūt pamanāmāks. “Es labi runāju spāniski, un es varētu teikt, ka viņai nebija akcenta spāņu valodā. Viņi bija parasti jauki cilvēki, nevar būt, ka spiegi. Es domāju, to visu ir izgudrojuši mediji,” kāds kaimiņš nespēj tam noticēt.

Apcietinājumā pāris neko daudz nerunā. “Viņi izturas stoiciski. Ir acīmredzami, ka tie ir profesionāļi,” saka kāds avots. “Tagad mēs redzēsim, cik šie cilvēki patiesībā ir svarīgi Krievijai. Šī tagad ir liela spēle, ir skaidrs, ka Slovēnija šeit ir tikai starpnieks.”