foto: ekrānuzņēmums no video
Sisti ar metāla nūju: Ukrainā atgriezušies 17 bērni, kurus piespiedu kārtā izveda uz Krieviju
Ukrainā fiksēti vairāk nekā 16 tūkstoši nepilngadīgo piespiedu deportācijas gadījumi. Atgūt izdevies nedaudz vairāk par 300 bērniem.
Pasaulē
2023. gada 23. marts, 20:18

Sisti ar metāla nūju: Ukrainā atgriezušies 17 bērni, kurus piespiedu kārtā izveda uz Krieviju

Jauns.lv

Ukrainā atgriezušies 17 bērni no Hersonas un Harkovas apgabala, kurus Krievijas okupācijas laikā izveda dziļāk okupētajās teritorijās vai Krievijā, vēsta labdarības fonds "Save Ukraine".

Fonda preses paziņojumā teikts, ka pēc Krievijas okupēto teritoriju atbrīvošanas Krievijas iedzīvotāji atteikušies bērnus atdot viņu vecākiem. "Sarežģītā loģistika, nemitīgās briesmas, uguns līnija un vairākas robežas daudziem no viņiem [vecākiem] pārvērta bērnu atgriešanos par virsuzdevumu," stāstīja fondā.

Viens no pusaudžiem, kurš atgriezies Ukrainā, žurnālistiem pastāstīja par apstākļiem, kādos bērni dzīvojuši Krievijā. Konkrēti viņš ziņoja par miesas sodiem, kuriem tika pakļauti bērni, kā arī par sliktu ēdienu, raksta "Meduza".

Pēc pusaudža teiktā, tos bērnus, kuri atzinās, ka atbalsta Ukrainu, Krievijas bērnu nometnē sita ar "kaut kādu dzelzs mietu". Viņš nosauca arī piekaušanā iesaistītā darbinieka uzvārdu - Astahovs. 

"Vienai meitenei iesita pa muguru, viņai bija zilums. Ēdiena nebija normāla - aizskrējām, lai nopirktu normālu pārtiku. Mēs sēdējām zālē, kāds [no bērniem] sauca "Paldies Ukrainai!" kāds atbildēja: "Varoņiem slava" - un viņi tika paņemti. Nezinu, kas ar viņiem notika."

Pusaudzis arī pastāstīja, ka nometnes darbinieki bērniem melojuši par Hersonas atbrīvošanu, kā arī stāstīja, ka no viņiem atteikušies vecāki, saistībā ar ko solījuši pārvest bērnus uz Pleskavas internātu, lai tur viņus adoptētu Krievijas iedzīvotāji.

Pēc pusaudža teiktā, kad kāds no vecākiem piezvanījis nometnes direktoram un vaicājis, kāpēc bērniem šādas lietas tiek teiktas, viņam atbildēja: "tik un tā jūs viņus nepaņemsiet, tie būs Krievijas bērni."

Jau vēstīts, ka Starptautiskā Krimināltiesa 17. martā izdeva Krievijas prezidenta Vladimira Putina aresta orderi. Viņu tur aizdomās par bērnu nelikumīgu deportēšanu no Ukrainas okupētajām teritorijām uz Krieviju. 

Ukrainā fiksēti vairāk nekā 16 tūkstoši nepilngadīgo piespiedu deportācijas gadījumi. Atgūt izdevies nedaudz vairāk par 300 bērniem.