foto: AFP/Scanpix
Ielu tirgonis aizvests uz slimnīcu un uzdots par brālēnu. Augsta ranga Nigērijas politiķi Lielbritānijā tiesā par orgānu tirdzniecību
Bijušais Nigērijas Senāta priekšsēdētāja vietnieks Ike Ekveremadu (60)
Pasaulē
2023. gada 23. marts, 14:17

Ielu tirgonis aizvests uz slimnīcu un uzdots par brālēnu. Augsta ranga Nigērijas politiķi Lielbritānijā tiesā par orgānu tirdzniecību

Jauns.lv

Lielbritānijā pirmo reizi pasludinās spriedumu, kas izriet no Modernās verdzības likuma - par orgānu tirdzniecību notiesāts augsta ranga Nigērijas politiķis, viņa sieva, meita, kā arī ārste.

Bijušais Nigērijas Senāta priekšsēdētāja vietnieks Ike Ekveremadu (60), viņa sieva Beatrise (56), meita Sonija 25 un daktere Obinna Obeta (51), kura izmantota kā starpniece, tika atzīti par vainīgiem orgānu tirdzniecībā. Viņi noorganizēja kāda jauna vīrieša braucienu uz Lielbritāniju ar mērķi iegūt orgāna donoru, pēc sešu nedēļu ilgas tiesvedības secināts Londonas pilsētas tiesā.

Notiesātie sadarbojušies, lai nogādātu 21 gadu veco Lagosas ielu tirgoni uz Londonu, lai tur iegūtu viņa nieri.

Vīrietim tika piedāvāta pretlikumīga atlīdzība, lai viņš kļūtu par donoru senatora meitai, kuru piemeklējusi nieru slimība, kas likusi viņai pamest maģistra studijas kinomākslā Ņūkāslas universitātē, norādīts tiesas materiālos.

2022. gada februārī vīrietis tika aizvests uz Londonas "Royal Free" slimnīcu, kur viņš tika uzdots par Sonijas brālēnu. Nigēriešu ģimenei ar noalgota tulka starpniecību tomēr neizdevās pārliecināt mediķus veikt 80 000 mārciņu vērto nieres transplantāciju, jo viņi nenoticēja, ka donors ir brīvprātīgi piekritis operācijai.

Cietušais tiesā liecināja, ka tikai slimnīcā aptvēris, kur iekūlies.

Nigērijā palīdzējis izstrādāt likumus pret orgānu tirdzniecību

Prokurors Hjū Deiviss tiesā norādīja, ka politiķis un daktere Obeta pret vīrieti un citiem potenciālajiem donoriem izturējās kā pret "vienreiz lietojamiem resursiem – rezerves daļām par atlīdzību". Prokurors norādīja, ka abi ar vīrieti noslēguši "emocionāli aukstu komerciālu darījumu".

Ekveremadu, veiksmīga jurista un nabadzības apkarošanas labdarības dibinātāja, kurš turklāt palīdzējis izstrādāt Nigērijas likumus pret orgānu tirdzniecību, uzvedība liecinājusi par "negodīgumu un liekulību", Deiviss sacīja zvērinātajiem.

Viņš sacīja, ka politiķis, kuram pieder vairāki īpašumi, kuros noalgoti aptuveni 80 darbinieku, "piedāvājis kādam atlīdzināt par nieri savai meitai". Viņš meklējis sev nepietuvinātu, nabadzīgu cilvēku, ar kuru viņam pašam nebūtu tieša kontakta.

Meitu tiesa attaisno

Pats Nigērijas politiķis Ekveremadu tiesā apsūdzības noraidīja, sakot, ka pats ir krāpniecības upuris. Ārste Obeta, kura arī apsūdzības noliedza, apgalvoja, ka vīrietim netika piedāvāta atlīdzība par viņa nieri un viņš rīkojies brīvprātīgi. Politiķa sieva Beatrise noliedza, ka būtu zinājusi par iespējamo sazvērestību, savukārt meita Sonija liecības nesniedza.

Tiesā atrādītie lietotnes "WhatsApp" ziņojumi atklāja, ka Obeta iekasējusi no Ekveremadu 4,5 miljonu nairu (apmēram 8000 eiro), ko veido "starpnieka maksa" un "donora maksa".

Apsūdzētie atzina, ka vīzas pieteikumā un slimnīcai iesniegtajos dokumentos nepatiesi norādīts, ka potenciālais donors ir Sonijas brālēns. Kā ziņo BBC, politiķa meita Sonija tiesā attaisnota.

Lai gan brīvprātīgi ziedot nieri ir likumīgi, ir aizliegta un krimināli sodāma nieres ziedošana pret atlīdzību vai citiem materiāliem labumiem.