foto: AFP/Scanpix
Krievijas nafta nonāk Eiropā, apejot sankcijas
Krievijs naftas uzņēmuma "LUKoil" galvenā mītne Maskavā
Pasaulē
2023. gada 22. marts, 22:11

Krievijas nafta nonāk Eiropā, apejot sankcijas

Jauns.lv

Krievijas nafta joprojām nonāk Eiropā, jo tiek izmantoti dažādi trūkumi Eiropas Savienības ieviesto sankciju režīmā, intervijā “Politico” paziņojis Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks ekonomikas jautājumos Olegs Ustenko, informē portāls "lsm.lv".

Lieli Krievijas jēlnaftas apjomi, kas Krievijai ir lielāks ieņēmumu avots nekā gāze, joprojām tiek piegādāti globālajos tirgos, un daži eksperti uzskata, ka tie nonāk Eiropas tirgū “pa sētas durvīm”. Kopš sankciju ieviešanas Krievijas eksportētās jēlnaftas apjomi ir saglabājušies vairāk vai mazāk nemainīgi.

Somijas Enerģētikas un tīra gaisa izpētes centrs uzskata, ka izveidojas jauns Krievijas naftas ceļš uz Eiropas Savienību caur Turciju. Turcijā Krievijas nafta tiek pārstrādāta naftas produktos, kas nav pakļauti sankcijām un pārdoti tālāk. Zelenska padomnieks Ustenko uzskata – lai arī tas ir pilnīgi likumīgi, šādas darbības ir amorālas.

Turcija dubultojusi tiešo Krievijas jēlnaftas importu un atteikusies noteikt pret to sankcijas, vienlaikus sniedzot Ukrainai militāro un humāno atbalstu, vēsta "lsm.lv".

Šonedēļ Lielbritānijas nevalstiskā organizācija “Global Witness” publicēja ziņojumu, kurā teikts, ka Krievijas nafta konsekventi pārdota par cenām, kas ievērojami pārsniedz 60 ASV dolāru ierobežojumu, ko pagājušā gada decembrī noteica G7 valstis.

Jēlnaftu ir ļoti grūti izsekot pasaules tirgos, jo to var viegli samaisīt ar citu jēlnaftu tranzītvalstīs (tā ir ierasta prakse), un naftas pārstrādes process nodzēš visas naftas izcelsmes pēdas. Turklāt naftas pārvadājumus veic ļoti dažādas kuģniecības, kas kuģo zem ārzonu karogiem.