foto: AFP/Scanpix
"Visu rūpīgi fiksējam. Prezidents turpina strādāt" - Peskovs izteicies par Putina aresta orderi
Dmitrijs Peskovs.
Pasaulē
2023. gada 20. marts, 18:16

"Visu rūpīgi fiksējam. Prezidents turpina strādāt" - Peskovs izteicies par Putina aresta orderi

Jauns.lv

Kremlī mierīgi izturas pret Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) izdoto aresta orderi Vladimiram Putinam. Tā preses brīfingā paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, raksta "Meduza".

"Mēs novērojam tik daudz klaji naidīgu izpausmju attiecībā uz mūsu valsti un mūsu prezidentu pasaulē. Mēs to fiksējam, bet, ja katru šo naidīgo izpausmi uztversim tuvu sirdij, nekas labs nesanāks. Mēs to uztveram mierīgi. Visu rūpīgi fiksējam. Turpinām strādāt. Turpina, galvenais, strādāt arī prezidents," viņa teikto citē "Majak".

Jau ziņots, ka SKT 17. martā ir izdevusi Krievijas režīma līdera Putina un bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderus par ukraiņu bērnu deportācijām.

Krievija nav SKT dalībvalsts un nav skaidrs, kā SKT plāno izpildīt orderi. Arī Ukraina nav SKT dalībniece, taču Kijiva ir pieņēmusi tiesas jurisdikciju un sadarbojas ar tās prokurora biroju.

SKT Romas statūtu dalībnieces ir 123 valstis, starp kurām ir Dienvidamerikas valstis un apmēram puse Āfrikas valstu, tāpēc tām formāli ir jāņem vērā SKT izdotie orderi. Starp valstīm, kas nav parakstījušas un ratificējušas šos statūtus, ir Baltkrievija, Indija, Ķīna, Kazahstāna un Turcija. ASV un Krievija šos statūtus parakstīja, bet vēlāk atsauca savu parakstu.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievijas varas iestādes neatzīst SKT jurisdikciju, bet pašu Putina aresta jautājuma nostādni uzskata par "nepieņemamu".

Krievijas Federācijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs piedraudējis, ka Maskava uz šīm darbībām varētu atbildēt ar punktveida raķešu triecienu tiesas ēkai Hāgā. Pats Putins personīgi nekādi nereaģēja uz ziņu par sava aresta orderi.