foto: AFP/Scanpix
Policijai meklējot vienu cilvēku, 27 miljoniem Indijā atslēdz internetu
Indijā meklē sikhu separātistu
Pasaulē
2023. gada 20. marts, 12:19

Policijai meklējot vienu cilvēku, 27 miljoniem Indijā atslēdz internetu

Jauns.lv

Indijas varas iestādes Pendžābas štatā jau trešo dienu pēc kārtas aptuveni 27 miljoniem cilvēku ir bloķējušas piekļuvi internetam. Tas ir viens no lielākajiem interneta padeves pārtraukumiem valstī pēdējo gadu laikā, policijai meklējot bēguļojošu sikhu separātistu.

Sākotnēji Pendžābas valdība sestdien paziņoja par diennakti ilgu interneta atslēgumu, varasiestādēm uzsākot meklēšanas operāciju, lai arestētu 30 gadu veco Amritpalu Singu, populāru separātistu kustības līderi un sludinātāju, kurš iestājas par suverēnas valsts izveidošanu sikhisma reliģijas piekritējiem.

Atsaucoties uz likumu, kas ļauj pārtraukt interneta padevi, lai "novērstu jebkādu kūdīšanu uz vardarbību un jebkādus miera un sabiedriskās kārtības traucējumus", nu valdība lēmumu pārtraukt piekļuvi tīmeklim pagarinājusi līdz otrdienas pusdienlaikam.

Policija Pendžābā norāda, ka interneta atslēgšana šajā gadījumā ir labs palīglīdzeklis, lai uzturētu likumu un kārtību, kā arī apturētu "viltus ziņu" izplatīšanos.

Neskatoties uz to, Indijas vietējā televīzija demonstrējusi satraucošus kadrus, kuros redzams, kā simtiem Singa atbalstītāju, no kuriem daži sev līdzi paņēmuši nūjas un zobenus, dodas Pendžābas ielās, ziņo CNN. Vismaz 112 cilvēki svētdien arestēti, bet meklētais Sings joprojām bēguļo.

Cilvēki svētdien protestējuši arī pie Indijas Augstās komisijas ēkas Londonā. Sanākušo rokās bija karogi ar uzrakstu "Halistāna". Aculiecinieku video redzams, kā kāds vīrietis no ēkas noņem Indijas karogu.

Policija līdz šim ir aizturējusi vairākus Singa palīgus.

Lai pārbaudītu transportlīdzekļus, visā valstī tika izveidotas satiksmes blokādes.

Gadu desmitiem vairāki sikhisma reliģijas piekritēji ir pieprasījuši, lai šīs mazākumtautību ticības sekotājiem Pendžābas štatā tiktu izveidota neatkarīga nācija, ko sauktu par Halistānu. Gadu gaitā starp kustības sekotājiem un Indijas valdību ir izcēlušās vardarbīgas sadursmes, kas prasījušas arī daudzu cilvēku dzīvības.

Traģiskākās sadursmes starp Indijas armiju un sikhiem izcēlās 1984. gada jūnijā, kad Indijas armija iebruka "Zelta templī" Amritsarā, lai sagūstītu bruņotus separātistus, nogalinot tūkstošiem cilvēku un lielu daļu ēkas pārvēršot drupās. Slaktiņš satricināja sikhu kopienu, un sikhu miesassargi tā gada oktobrī nogalināja Indijas bijušo premjerministri Indiru Gandiju, kura bija pavēlējusi armijai veikt šo operāciju pret nemierniekiem.

Indijas valdība ir aizliegusi Halistānas kustību, jo tā tiek uzskatīta par nopietnu valsts drošības apdraudējumu.

Interneta atslēgšana Indijā, kur ir vairāk nekā 800 miljonu interneta lietotāju, kļūst arvien populārāka. Ņujorkā bāzētās interešu aizstāvības grupas "Access Now" ziņojumā marta sākumā teikts, ka Indija 2022. gadā 84 reizes saviem iedzīvotājiem atslēgusi piekļuvi internetam.

Indijas valdība ir vairākkārt mēģinājusi attaisnot šādu rīcību, pamatojoties uz sabiedrības drošību un bailēm no masveida vardarbības. Tomēr kritiķi norāda, ka interneta atslēgšana ir tikai papildu trieciens valsts centieniem ievērot vārda brīvību un netraucētu piekļuvi informācijai.