Pasaulē dārgākā pilsēta izbūvējusi dzīvokļus vientuļniekiem ar mazākām algām; vērīgākie pauž - atgādinot cietumu
Tā izskatīsies dzīvoklis kopmītņu tipa namā. Foto: Singapūras Mājokļu un attīstības pārvalde
Pasaulē
2023. gada 15. marts, 18:27

Pasaulē dārgākā pilsēta izbūvējusi dzīvokļus vientuļniekiem ar mazākām algām; vērīgākie pauž - atgādinot cietumu

Jauns.lv

Singapūra, kas, vadoties pēc Pasaules ekonomikas foruma datiem, ir pasaulē dārgākā pilsēta, nākusi klajā ar risinājumu tiem iedzīvotājiem, kuri zemo ienākumu dēļ nespēj atļauties paši iegādāties vai izīrēt mājokli.

Dati liecina, ka Singapūrā īres maksa valstij piederošas ēkas divistabu dzīvoklī sākas no aptuveni 2000 Singapūras dolāriem jeb aptuveni 1300 eiro mēnesī. Zemes Singapūrā, valstī, kas ir mazāka par ceturtdaļu no ASV mazākā štata Rodailendas, ir maz, bet pēdējo 60 gadu laikā iedzīvotāju skaits šeit ir pieaudzis no 1,65 miljoniem līdz 5,45 miljoniem, liecina "WorldData" informācija.

Singapūras Mājokļu un attīstības pārvaldes uzstādītie nosacījumi neļauj vientuļniekiem iegādāties valsts mājokļus pirms 35 gadu sasniegšanas. Saskaņā ar statistikas datiem 2021. gadā valsts mājokļos dzīvoja 80% Singapūras iedzīvotāju.

Tomēr daudzi vietējie, kuri vēl nav nodibinājuši paši savu ģimeni, izvēlas dzīvot kopā ar saviem vecākiem, lai izvairītos no augstajām īres cenām, savukārt tie, kuriem šādas izvēles nav, bieži vien dala dzīvokli ar citu īrnieku, parasti par pilnībā mēbelētu istabu 30 minūšu attālumā no pilsētas centra ikmēneša īrē maksājot aptuveni 500 eiro.

Kopmītnes ar katram pielāgotu īres maksu

Valsts Mājokļu un attīstības pārvalde 13. martā atrādīja savu jaunāko pilotprojektu - publiskā īres mājokļa modeļa paraugus vientuļajiem cilvēkiem, kuri pieteikties dzīvesvietai varēs līdz šī gada beigām.

Vienistabas dzīvokļi ar koplietošanas telpām ir paredzēti neaizsargātākajām iedzīvotāju grupām, kuru vidējie ikmēneša ienākumi ir ap 1000 eiro.

11 stāvu augstās ēkas, kurās dzīvokļi izvietoti, kādreiz bija studentu kopmītnes, kurās iepriekš bija 240 istabu, bet pēc remonta šis skaitlis dubultots. Katrā dzīvoklī, kura platība ir nedaudz mazāka par 30 kvadrātmetriem, izvietotas dažas mēbeles: gultas rāmis, drēbju skapis, galds, krēsls un neliels ledusskapis.

Vannas istaba ir kopīga 12 dzīvokļu iemītniekiem, bet virtuve - 24 cilvēkiem. Dzīvokļu ēkā pieejama arī veļas mazgātava un aktivitāšu telpas.

Fiksētā maksa, ko aprēķinās, pamatojoties uz personas ikmēneša ienākumiem un citiem faktoriem, būs jāmaksā katru mēnesi. Valdība plāno nākt klajā ar plašāku informāciju par īres cenām šī gada laikā.

Skandināvijas cietuma dvaša?

Pēc tam, kad valsts iestāde publicēja attēlus ar īrei piedāvātajām telpām, par tām pausti dažādi viedokļi.

Vērīgākie pauž, ka piedāvātās telpas neizskatoties labāk kā Skandināvijas cietumos, norādot, ka ir satriekti par "slikto" dzīves līmeni, ko jaunā mājokļu shēma piedāvā neaizsargātiem vientuļiem cilvēkiem.

"Mēs dzīvojam visdārgākajā pilsētā, bet šis ir tas, ko Mājokļu un attīstības pārvalde spēj piedāvāt tiem, kuri nav ieslodzīti," norāda kāds "Twitter" lietotājs, publicējot attēlu ar kameru Norvēģijas Haldenas cietumā.

Vēl kāds komentē, ka šādās telpās dzīvot būtu nudien depresīvi un skumji, turklāt radošo garu un talantu attīstīt šeit būtu neiespējami.

Citi tikmēr pauž lielāku optimismu par programmu, sakot, ka, tā ir tikai izmēģinājuma programma, kas palīdzēs noskaidrot, ko varētu uzlabot nākotnē. "Es biju nobažījies, kad pirmo reizi ieraudzīju attēlus. Taču, ņemot vērā īres maksu, es domāju, ka šī varētu būt laba izvēle neaizsargātiem vientuļniekiem, kuriem nepieciešama alternatīva naktsmītne, lai būtu drošībā," teikts citā ierakstā.

Lai gan bezpajumtnieku skaits 2021. gadā Singapūrā ir samazinājies par vairāk nekā 40%, skaitlim krītoties no 1050 uz 616, pagaidu nakts patversmju noslogojums palielinājies vairāk nekā sešas reizes.

Tā izskatās cietumā, kurā mīt masu slepkava Anderss Bērings Breivīks

gallery icon