foto: REUTERS/SCANPIX
Savādā "Twitter" darba atmosfēra — darbiniekam nākas tvītot pašam Maskam, lai noskaidrotu, vai viņš ir atlaists; Masks ķēmojas
Īlons Masks
Pasaulē
2023. gada 7. marts, 18:14

Savādā "Twitter" darba atmosfēra — darbiniekam nākas tvītot pašam Maskam, lai noskaidrotu, vai viņš ir atlaists; Masks ķēmojas

Jauns.lv

Pēc īpašnieku maiņas saskaroties ar pilnīgu pārvaldes haosu, sociālā tīkla “Twitter” darbiniekam nācies vērsties pie paša kompānijas īpašnieka Īlona Maska, lai noskaidrotu, vai viņš ir atlaists no darba vai nav. Maska reakcija bija tipiska — ķēmošanās bez konkrētas atbildes.

Produktu dizaina daļas direktors Halli Torleifsons izteicās BBC, ka deviņas dienas pēc tam, kad viņam tika bloķēta piekļuve saviem “Twitter” kontiem, viņš nebija informēts, vai tas nozīmē viņa atlaišanu vai ko citu. Šādā situācijā nācās rakstīt “Twitter” īpašniekam Maskam: “Jūsu personāldaļas vadītāja nespēj apstiprināt, vai es esmu darbinieks vai neesmu.”

Masks atbildēja ar jautājumu: “Kādu darbu jūs veicat?”. Pēc vairākiem jautājumu un atbilžu tvītiem, kas vairāk atgādināja darba interviju, Torleifsons saņēma personāldaļas e-pastu, kurā apstiprināta viņa atlaišana.

Torleifsons atzina BBC, ka darbā valdošā neskaidrība bija “dīvaina” un “ārkārtīgi stresaina”.

“Svētdienas rītā pirms deviņām dienām es ieslēdzu datoru un ieraudzīju pelēku un bloķētu ekrānu, kas nozīmēja, ka ir bloķēta mana piekļuve “Twitter” kontiem,” viņš sacīja. “Kad pagāja dažas dienas, sāku vērsties pie ļaudīm, ieskaitot Īlonu Masku un personāldaļas vadītāju, un jautāt par savu stāvokli.” Personāldaļas vadītāja tā arī nespēja pateikt, vai Torleifsons vēl ir “Twitter” darbinieks, bet Īlons Masks uz e-pasta vēstulēm neatbildēja.

Ar zināmu sarkasmu viņš vērsās pie Maska iecienītākā informācijas paušanas veida, tvītojot: “Varbūt tad, ja pietiekami daudz cilvēku retvītotu, jūs man šeit atbildētu.”

Pēc Torleifsona darbu uzskaites Masks atbildēja ar diviem smieklu emodži.

Drīz pēc šīs sarakstes Torleifsons paziņoja, ka “Twitter” personāldaļa ar viņu ir sazinājusies un paziņoja par atlaišanu, savukārt Masks paironizēja par viņa veselības stāvokli, apgalvojot, ka šis visnotaļ turīgais cilvēks "vispār nestrādāja, savu invaliditāti uzdeva par attaisnojumu, ka nevar rakstīt ar klaviatūru, vienlaikus ar tvītiem saceļot vētru”. “Nevaru teikt, ka tas manī izraisītu lielu cieņu,” rakstīja Masks, piebilstot, ka "nevar atlaist to, kurš nemaz nestrādāja".

Islandiešu uzņēmējs Torleifsons 2021. gadā pārdeva “Twitter” savu radošā dizaina aģentūru “Ueno”, kuru viņš bija izveidojis 2014. gadā Reikjavīkā. Darījuma rezultātā viņš kļuva par “Twitter” pilnas slodzes darbinieku. “Es nolēmu to pārdot vairāku iemeslu dēļ, viens no iemesliem ir tas, ka man ir muskuļu distrofija, un mans ķermenis lēnām, bet nenovēršami atsakās darboties.” Tādējādi viņš nolēma nodrošināt savas ģimenes nākotni, kamēr vēl ir spējīgs parūpēties, taču tagad raizējas, ka Masks neizpildīs savas saistības.

“Tas ir ārkārtīgi stresaini. Šis ir mans pensiju fonds, veids, kā parūpēties par sevi un ģimeni, manai slimībai aizvien vairāk progresējot. Taču man nav viegli pieņemt, ka otrajā galā ir pasaules bagātākais cilvēks, kurš potenciāli var neizpildīt līguma nosacījumus.”

Februārī parādījās ziņas, ka Masks atlaidis vēl 200 darbinieku un to kopskaits ir samazinājies līdz nedaudz vairāk par 2000, salīdzinot ar apmēram 7500 darbiniekiem pērnā gada oktobrī.

“Uzņēmumi atlaiž cilvēkus, tās ir viņu tiesības. Taču parasti tās par to cilvēkus informē, taču izskatās, ka tagad “Twitter” tas vairs nav obligāti,” piebilda Torleifsons.

Savukārt daudzus komentētājus nokaitināja Maska nicīgā attieksme pret savu darbinieku, vienlaikus nespējot nodrošināt savā uzņēmumā elementāru kārtību.

Īlons Masks iegādājās "Twitter" pagājušā gada oktobrī par 44 miljardiem dolāru (41,33 miljardi eiro).