Pasaulē
2015. gada 9. aprīlis, 18:09

Ķīna plāno dzelzceļu uz Nepālu, kas ietvertu tuneli zem Everesta

Jauns.lv

Ķīnā tiek apsvērta iespēja būvēt dzelzceļu uz Nepālu, kas ietvertu tuneli zem pasaules augstākā kalna Everesta (Džomolungmas), ceturtdien ziņoja Ķīnas mediji.

Šādi plāni tiek loloti laikā, kad Ķīna attīsta ekonomiskos sakarus ar Nepālu, kuru Indija uzskata par savā ietekmes sfērā esošu valsti.

Cinhajas-Tibetas dzelzceļš jau ir savienojis Tibetas autonomā rajona galvaspilsētu Lhasu ar pārējo Ķīnu. Pēc Nepālas lūguma tiek plānota šī dzelzceļa pagarināšana līdz Nepālas robežai, ziņoja laikraksts "China Daily", atsaucoties uz Ķīnas Inženierzinātņu akadēmijas eksperta teikto.

Ir gaidāms, ka šī dzelzceļa pagarināšana tiktu pabeigta līdz 2020.gadam.

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji decembrī apmeklēja Nepālas galvaspilsētu Katmandu un, kā ziņojusi Nepāla, izteicās, ka šī dzelzceļa līnija var tikt pagarināta līdz Katmandu un vēl tālāk, potenciāli nodrošinot svarīgu transporta saiti starp Ķīnu un Indijas milzu tirgiem.

Šāds plāns ietvertu dzelzceļa tuneļa būvniecību zem Everesta, ziņoja "China Daily".

Ņemot vērā mainīgo Himalaju reljefu ar "ievērojamām" augstuma maiņām, vilcieni jebkurā līnijā no Ķīnas uz Katmandu brauktu ar ātrumu, kas nepārsniegtu 120 kilometrus stundā.

Ķīna jau gadiem būvē autoceļus Nepālā un iegulda miljardiem eiro hidroelektroenerģētikas un telekomunikāciju projektos šajā valstī. Attīstās arī Ķīnas tūrisms uz Nepālu, kur atrodas astoņi no 14 pasaules kalniem, kas ir augstāki par 8000 metriem.

BNS