foto: AP/Scanpix
Turcijā pat sabrukušas ēkas, kurām vajadzēja izturēt zemestrīci
Pasaulē
2023. gada 10. februāris, 16:29

Turcijā pat sabrukušas ēkas, kurām vajadzēja izturēt zemestrīci

Jauns.lv

Skats uz jaunuzceltajiem dzīvokļiem, kas sabruka zemestrīču laikā Turcijā, ir izraisījis dusmas iedzīvotājos. BBC pārbaudīja jaunās ēkas, kas pārvērtušās drupās, lai noskaidrotu, ko tas atklāj par ēku drošību.

Divas spēcīgas zemestrīces - 7,8 un 7,5 magnitūdas pēc skalas - nolīdzināja ar zemi dažāda veida ēkas un prasīja tūkstošiem cilvēku dzīvību Turcijas dienvidos un Sīrijas ziemeļos.

Taču fakts, ka pat daži no jaunākajiem daudzdzīvokļu namiem sabruka putekļos, ir radījis steidzamus jautājumus par ēku drošības standartiem.

Modernām būvniecības metodēm vajadzētu nodrošināt, ka ēkas spēj izturēt šāda stipruma zemestrīces. Un pēc iepriekšējām katastrofām valstī bija paredzēts, ka noteikumi nodrošinās, ka šie aizsargpasākumi ir iestrādāti jaunceltnēs.

Zemestrīcē izpostīts Turcijas kultūras dārgums - Gaziantepas pils

Pirmdienas spēcīgajā zemestrīcē Turcijā smagi izpostīta arī vēsturiskā Gaziantepas pils un tās cietoksnis, raksta CNN.

gallery icon
12

Pirmajā no trim jaunajām ēkām, kas sabruka, kā norāda BBC, sociālo mediju ierakstos redzams, kā cilvēki kliedz un bēg, lai paslēptos.

Redzams, kā sabrūk daudzdzīvokļu nama apakšējā puse, atstājot atlikušo daļu slīpi stāvošu virs putekļiem un gruvešiem.

Dzīvokļi tika uzbūvēti pagājušajā gadā, un sociālajos medijos publicēja ekrānšāviņus, kuros redzams sludinājums, ka ēka ir "pabeigta saskaņā ar jaunākajiem zemestrīču noteikumiem".

Visi izmantotie materiāli un izpildījums bija "augstākās kvalitātes", apgalvots reklāmā. Lai gan oriģinālā reklāma vairs nav pieejama tiešsaistē, sociālajos plašsaziņas līdzekļos izplatītie ekrānšāviņi un videoieraksti atbilst līdzīgām tā paša uzņēmuma reklāmām.

Postošā zemestrīce Turcijā un Sīrijā

Pirmdien notikušajās divās zemestrīcēs bojāgājušo skaits Turcijā un Sīrijā ir pārsniedzis 8100 cilvēkus, kamēr glābēji otrdien par spīti salam turpināja ...

gallery icon
37

Nesen veiktā būvniecība nozīmē, ka tai vajadzēja būt uzbūvētai saskaņā ar jaunākajiem standartiem, kas tika atjaunināti 2018. gadā un kas paredz, ka zemestrīču apdraudētos reģionos būvniecībā jāizmanto augstas kvalitātes betons, kas pastiprināts ar tērauda stieņiem. Kolonām un sijām jābūt izkārtotām tā, lai efektīvi absorbētu zemestrīču ietekmi.

Taču BBC nav izdevies pārbaudīt šajā blokā izmantotos būvniecības standartus.

Vēl viens nesen uzcelts daudzdzīvokļu nams vienā no Turcijas pilsētām ir lielā mērā izpostīts. Sešpadsmitstāvu ēkas sānu un aizmugures daļa pilnībā sabruka, atstājot tikai nelielu daļu no ēkas.

BBC salīdzināja sabrukušās ēkas attēlu ar būvniecības uzņēmuma publicēto reklāmas fotoattēlu, kurā redzams, ka ēka tika pabeigta 2019. gadā.

Tas nozīmē, ka tai arī bija jābūt uzceltai atbilstoši jaunākajiem standartiem. BBC ir sazinājusies ar atbildīgo būvniecības uzņēmumu, bet nav saņēmusi atbildi.

Spēcīga zemestrīce Turcijā un Sīrijā ar daudziem upuriem un plašiem postījumiem; 2023. gada 6. februārī

Spēcīga zemestrīce Turcijā un Sīrijā ar daudziem upuriem un plašiem postījumiem; 2023. gada 6. februāris

gallery icon
15

Tā kā visā cietušajā reģionā ir sabrukušas tik daudzas ēkas, daudzi Turcijā ir uzdevuši jautājumus par būvniecības noteikumu būtību.

Lai gan zemestrīces bija spēcīgas, eksperti apgalvo, ka pareizi būvētām ēkām būtu bijis jāspēj noturēties.

"Zemestrīces maksimālā intensitāte bija spēcīga, bet ne tik pietiekama, lai sagrautu labi būvētas ēkas," saka Londonas Universitātes koledžas ārkārtas situāciju plānošanas un vadības eksperts profesors Deivids Aleksandrs.

"Lielākajā daļā vietu satricinājumu līmenis bija zemāks par maksimālo, tāpēc mēs varam secināt, ka no tūkstošiem ēku, kas sabruka, gandrīz visas nav izturējušas nevienu saprātīgi sagaidāmu zemestrīces konstrukcijas noteikumu prasības."