foto: EPA/Scanpix
“No Krievijas var sagaidīt visu, bet ne idiotismu,” Ukrainas Izlūkošanas vadītājs izslēdz kodoltrieciena iespēju
Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas nodaļas vadītājs Kirils Budanovs izslēdza, ka Krimas atgriešanās Ukrainā provocētu Krieviju izmantot kodolieročus.
Pasaulē
2023. gada 31. janvāris, 13:17

“No Krievijas var sagaidīt visu, bet ne idiotismu,” Ukrainas Izlūkošanas vadītājs izslēdz kodoltrieciena iespēju

Jauns.lv

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas nodaļas vadītājs Kirils Budanovs ir pārliecināts, ka Krievija 2023.gadā koncentrēsies uz Doņeckas un Luhanskas apgabalu pilnīgu okupāciju.

Intervijā laikrakstam "The Washington Post" viņš uzsvēra, ka Ukrainai "jādara viss, lai līdz vasarai Krima atgrieztos mājās". Vienlaikus viņš izslēdza, ka Krimas atgriešanās provocētu Krieviju izmantot kodolieročus.

"Tā nav taisnība. Un Krima atgriezīsies pie mums. Es jums pastāstīšu vairāk: viss sākās Krimā 2014. gadā, ar to viss beigsies. Tā ir biedēšanas taktika. Krievija ir valsts, no kuras var gaidīt daudz , bet ne idiotismu tiešā veidā. Atvainojiet, bet tas nenotiks. Kodoltrieciens novedīs ne tikai pie Krievijas militāras sakāves, bet arī pie tās sabrukuma. Un viņi to ļoti labi zina," piebilda GUR vadītājs.

Runājot par to, vai Krievija atsāks ofensīvu no Baltkrievijas teritorijas, Budanovs šādu notikumu attīstību nosauca par maz ticamu. Pēc viņa teiktā, Krievijas Federācija vienkārši turpina mēģināt novirzīt Ukrainas karaspēku.

Uz jautājumu sniegt vēl kādu prognozi nākamajam gadam, viņš atbildēja: "Kas tālāk? Ukrainas uzvara. Es nesaku neko jaunu."

Budanova prognozes par karu starp Ukrainu un Krieviju

Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis, komentējot izlūkdienestu prognozes saistībā ar karu, atzīmēja, ka viņš labprāt uzklausa Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta vadītāju Kirilo Budanovu.

Izlūkdienesta priekšnieka Kirila Budanova prognozes jau ir piepildījušās. Piemēram, 29.oktobrī viņš prognozēja, ka Hersonas deokupācijas operācija ilgs līdz novembra beigām.

1.oktobrī Budanovs teica, ka ziemā karš norims, bet pavasarī Ukraina atbrīvos savas teritorijas. Un novembra sākumā viņš paziņoja, ka tuvojas izšķirošais kara periods. Decembrī Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas nodaļas vadītājs arī paziņoja, ka Ukraina atdos īslaicīgi okupēto Krimu kombinētā veidā - militārā spēka un diplomātijas ceļā.

Izlūkdienesti skaidroja, ka šīs prognozes ir balstītas uz izlūkošanu, situācijas analīzi kaujas laukā un starptautisko situāciju.